21.06.2019

Nejc Kamplet uspešen na pianističnem tekmovanju na Dunaju

Nejc Kamplet je osvojil prvo nagrado na pianističnem tekmovanju Sklada Hildegard Maschmann, ki podpira mlade koncertne pianiste in poteka vsaki dve leti na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost na Dunaju.

SIGIC

Nejc Kamplet uspešen na pianističnem tekmovanju na Dunaju
Foto: osebni arhiv

Na tekmovanju sodelujejo Univerze za glasbo in upodabljajočo umetnost z Dunaja,  iz Gradca in Salzburga (Mozarteum), Privatna univerza za glasbo in umetnost z Dunaja in Privatna univerza Brückner iz Linza. 

Vsaka od njih lahko med svojimi študenti izbere največ dva pianista, ki študirata na različnih študijskih smereh in morata biti vsaj v drugi polovici svojega študija, tako da lahko vse skupaj sodeluje največ deset pianistov. Tekmovanje poteka v obliki predizbora in finala.

Na predizboru je sedemčlanska žirija priznanih profesorjev z Avstrijskih univerz vsakemu tekmovalcu ob prihodu na oder določila 25 minut programa (od 70 - 80 minut prijavljenega repertoarja). Nato so člani žirije izbrali tri pianiste, ki so naslednji dan v finalu odigrali še celoten recital v dolžini 70 - 80 minut. 

Na tekmovanju so podelili tudi tri nagrade in sicer 3. nagrado v višini 1.000 evrov, ki jo je prejel triindvajsetletni avstrijski pianist Maximilian Kromer z Univerze za glasbo na Dunaju, 2. nagrado v višini 2.000 evrov, ki jo je prejel devetindvajsetletni francoski pianist Sebastian Salvaterra z Univerze Mozarteum v Salzburgu in 1. nagrado v višini 12.000 evrov, ki jo je prejel dvaindvajsetletni mariborski pianist Nejc Kamplet z Univerze za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu. 

Nejc Kamplet: »Povedati moram, da je bila to zagotovo ena najboljših izkušenj in tudi moj najbolj umetniško prepričljiv nastop do zdaj. Vesel sem, da skoraj pri vsakem novem nastopu na odru lahko opazim svoj umetniški in zrelostni napredek.«

O mladem umetniku smo že pisali v rubriki Portret nove glasbene generacije.