12.09.2018

Nina Šenk na festivalu BBC Proms London

Na festivalu klasične glasbe BBC Proms v Londonu je 3. septembra zazvenela skladba Baca, slovenske skladateljice in lanske nagrajenke Prešernovega sklada Nine Šenk.

SIGIC

Nina Šenk
Foto: Ciril Jazbec

Letošnja edicija festivala BBC Proms je za vodilno nit izbrala zgodovinski trenutek izpred stotih let, ko so ženske, starejše od trideset let, pridobile volilno pravico. V ta namen so k sodelovanju v komorni seriji koncertov povabili osem skladateljic, med njimi tudi našo Nino Šenk. Nina je s tem postala prva Slovenka, ki se je na tem prestižnem festivalu predstavila kot skladateljica. Skladba je bila izvedena s strani članov Berlinske filharmonije. Zasedba je z Nino Šenk v preteklosti že sodelovala, in sicer leta 2013 na Salzburškem festivalu, kjer so izvedli njeno skladbo In the absence. Skladateljica je zbrano občinstvo v polni dvorani Cadogan Hall tudi na kratko nagovorila. Navdih za skladbo Baca, ki so jo člani Berlinske filharmonije izvedli tokrat, je iskala v steklu, na kar napeljuje tudi naslov skladbe, ki se v prevodu iz latinščine navezuje na stekleni biser.

Festival BBC Proms je eden najstarejših in največjih festivalov klasične glasbe, ki poteka od leta 1895, traja pa vse do osem tednov, od sredine julija do sredine septembra. Večina koncertov se odvije v znameniti londonski dvorani Royal Albert Hall, komorni seriji pa je namenjena dvorana Cadogan Hall.  

Koncertni spored je poleg skladbe Nine Šenk vključeval še glasbena dela Lili Boulanger, Clauda Debussyja in Maurica Ravela. Posnetek celotnega koncerta je dostopen na spletni strani BBC