14.11.2018

Nova frekvenca z Igorjem Bezgetom

V ponedeljek, 19. novembra ob 19.30 uri bo v Knjižnici Otona Župančiča potekal pogovor s kitaristom Igorjem Bezgetom. Pogovoru bo sledil solistični koncert.

Press info

Nova frekvenca z Igorjem Bezgetom

Nova frekvenca: glasbeni pogovor v živo prinaša pregled najvidnejših jazzovskih izdaj preteklega leta in se v družbi njihovih ustvarjalcev podaja v razmišljanja o glasbi, umetnosti, kulturi, življenju, družbi ter svetu.

Čeprav je ena ključnih osebnosti slovenske jazzovske glasbe, saj je večina danes v tujini priznanih slovenskih glasbenikov svoje prve jazzovske izkušnje nabirala ravno z njim, kitarist Igor Bezget ostaja v ozadju. V središče svojega zanimanja postavlja glasbo trenutka, kajti pogostokrat se odloča za prima vista snemanja albumov, medtem ko jazzovsko glasbo združuje z world glasbo, kar je vsaj delno posledica potovanj in muziciranj z glasbeniki z vsega sveta.

V okviru Nove frekvence bo spregovoril o konceptualnosti glasbe, multiinstrumentalnosti, poučevanju in mentorstvu ter dejstvu, da ostaja samouk. Pogovor z njim vodi univ. dipl. muzikologinja Nina Novak, ktiričarka in ustanoviteljica portala Jazzetna.

Pogovoru sledi solistični koncert.

»Menim, da je vsaka glasba resna, če se jo jemlje resno. V resnici gre pri delitvi na resne in neresne žanre le za vprašanje, kako določene stvari dojemamo. Sicer pa se strinjam, zares krasno je, da sta se na Ravnah ustvarili takšna klima in atmosfera. Da je bilo možno ustvariti projekt Marko skače in da je skupini ljudi, ki je v preteklih letih pokazala zanimanje za tovrstno delo, po večletnem trudu uspelo pripeljati projekt do konca. Kajti gre za plod dela skozi neko obdobje in ne glede na to, da je vse skupaj šele začetek, saj ne govorimo o profesionalnem nivoju, je, kot si rekla, z ozirom na razmere zares lep dosežek. Te glasbe otroci v teh letih ne poznajo, kaj šele, da bi jo znali igrati ali z njo celo operirati

Celoten intervju preberite na spletni strani Jazzetna.