29.09.2017

Novi glasbeni horizonti – nov cikel glasbenega druženja na Sigic-u!

Po fundaMENTu in Old boys club? se na Sigic-u pričenja nov cikel javnih debat, tokrat namenjen akterjem s področja klasične glasbe.

SIGIC

Luka Juhart, Novi glasbeni horizonti

Nova serija glasbenih posvetov Novi glasbeni horizonti je namenjena odpiranju posameznikovih obzorij, spoznavanju neprecenljivih profesionalnih glasbenih izkušenj uveljavljenih kolegov, usvajanju trikov, ki jih glasbenik potrebuje za svoj preboj, nabiranju kontaktov in ne nazadnje tudi izmenjevanju mnenj in primerov dobrih praks, ki širijo horizonte glasbenikov in jim omogočajo, da izoblikujejo zemljevid svojih ciljev za prihodnost.

Serija bo potekala enkrat mesečno v obliki srečevanj, kjer se bo skozi moderiran pogovor udeležencem predstavil uveljavljeni slovenski akter s področja resne glasbe. Pogovoru, ki bo zastavljen na način posredovanja lastnih umetniških izkušenj in dosežkov ter koristnih nasvetov, bo sledila odprta debata z udeleženci, ki bodo postavljali svoja vprašanja in obelodanili lastne poglede. Slednje je namreč prvi pogoj za širjenje horizontov. Radovednost in postavljanje pravih vprašanj. 


Novi glasbeni horizonti #1: sreda, 11. oktober 2017, ob 17. uri
SIGIC, Trg francoske revolucije 6, Ljubljana
Gost: Luka Juhart

Znana sta že termin gost prvega srečanja! 11. oktobra v našo družbo prihaja Luka Juhart!

Luka Juhart se že vrsto let posveča sodelovanju s sodobnimi skladatelji, pri njih naroča nova dela, skupaj z njimi vstopa v ustvarjalne dialoge in tako je do danes sam ali v različnih zasedbah pripravil vsaj 40 krstnih izvedb novih del. Redno sodeluje z Urošem Rojkom, s katerim igra tudi v Triu Quo Vadis, v nenehnem ustvarjalnem stiku pa je tudi z Vinkom Globokarjem. Med drugim je kot solist nastopil v dveh njegovih monumentalnih delih, v Donaueschingenu v Radiografiji romana s Simfoničnim orkestrom SWR, še prej pa v Angelu zgodovine s Slovensko filharmonijo. Luka Juhart pogosto sodeluje še z Thomasom Larcherjem, Clausom-Steffenon Mahnkopfom, Eduardom Demetzem, Klausom Huberjem, Bojano Šaljić Podešva, Vitom Žurajem, Matejem Boninom, Volkerjem Heynom, Arturom Fuentesom in številnimi drugimi skladatelji. Ta zvočna srečanja so danes že dobro dokumentirana na nosilcih zvoka. Njegovi solistični plošči Dialog in Deconstructin Accordion sta izdani pri Zavodu Sploh in založbi L’innomable ter založbiNEOS, njegove izvedbe pa so izdane še pri založbah NEOS, Transit in ORF. 

Ne gre pa pri vsem tem preprosto za specializacijo. Poglabljanje v sodobno zvočnost je pri Juhartu nekaj več kot le iskanje in zapolnjevanje repertoarne niše. Tako je ves čas študija obiskoval pouk in mojstrske tečaje pri specialistih za staro glasbo, čembalistih, organstih, gambstih in dirigentih in še danes to glasbo redno igra med drugimi s Camerato Zürich, Thomasom in Patrickom Demenga, Christophom Bossertom in Volkerjem Jacobsenom.

Njegov pogled na sodobno glasbo se tudi sicer zaklinja pred omejevanjem, saj se akordeonist pri svojem delu ne giba le v območju, ki ga glasbeniku odmerja institucija srednjeevropske glasbene tradicije. Tako Luka Juhart pogosto vstopa v področja svobodne improvizacije, izstop iz glasbene specializacije pomeni tudi njegovo zanimanje za komponiranje iz katerega se je leta 2013 razvila skladba hrUP za akordeon.

Nastopa na uglednih festivalih, kot so tudi londonski BBC Proms, Klangspuren v avstrijskem Schwazu, Varšavska jesen, Transit v belgijskem Leuvnu, November Music v nizozemskem s’Hertogenboschu, Chamber Music Society of Lincoln Center v New Yorku. Tu so še sodelovanja z orkestri – poleg že omenjenih je igral še s Simfoničnim orkestrom BBC iz Škotske, radijskim orkestrom ORF iz Dunaja, Münchenskim komornim orkestrom, Nemškim radijskim simfoničnim orkestrom iz Saarbrückna,Orkestrom salzburškega Mozarteuma, Badische Staatskapelle Karlsruhe in ansamblom Windkraft. Sicer pa Luka Juhart predava za komponiste in študente harmonike: vodil je delavnice na konservatorijih in akademijah po Evropi. Od leta 2012 predava na Akademiji za glasbo v Ljubljani.

Sam je študiral na Državni visoki šoli za glasbo v nemškem Trossingenu v razredu prof. Huga Notha, h kateremu je odšel po opravljeni Glasbeni gimnaziji v Mariboru pri prof. Andreju Lorberju. Podiplomski študij je v mojstrskem razredu prof. Stefana Hussonga na Visoki šoli za Glasbo v Würzburgu zaključil leta 2008.