21.01.2011

70 let Plácida Dominga

Danes svoj 70. rojstni dan praznuje Plácido Domingo, izjemni pevec, ki je v svoji petdesetletni karieri dosegel tako rekoč vse, kar je v opernem svetu mogoče doseči.

Sara Železnik

Plácido Domingo (foto: placidodomingo.com)
Foto: placidodomingo.com

Danes svoj 70. rojstni dan praznuje Plácido Domingo, izjemni pevec, ki je v svoji petdesetletni karieri dosegel tako rekoč vse, kar je v opernem svetu mogoče doseči.

Tenorist, ki je svojo pevsko pot začel z nastopi v zarzuelah, kjer je prepeval baritonske vloge, je v petih desetletjih osvojil domala vse svetovne operne odre in težko obvladljiv repertoar tenorskih vlog. Pred dvema letoma se je lotil ene najtežavnejših baritonskih vlog, naslovnega lika iz Verdijeve opere Simon Boccanegra. Danes se spopada z obema repertoarjema, tenorskim in baritonskim. Kljub očitkom, da pevskega glasu ne gre določati zgolj po obsegu, temveč tudi po barvi in značaju (večina kritikov meni, da je Domingov tenorski), mojster uspešno krmari med obema bregovoma. Če je torej pred leti v Rigolettu pel vlogo mantovskega vojvode, smo ga lahko lansko leto poslušali in gledali v vlogi Rigoletta v odmevni produkciji italijanske televizije RAI, ki so jo posneli na dejanskih prizoriščih dogajanja opere v Mantovi in okolici. V podobnem projektu je Plácido Domingo že sodeloval, in sicer leta 1992, ko so v Rimu snemali Tosco. Obakrat z dirigentom Zubinom Mehto.

Njegov žar in energija, ki sijeta iz živih nastopov, se odražata tudi na avdio in video posnetkih, ki jih je že preko 100, in v opernih filmih, kot so denimo Madama Butterfly (v režiji Jean-Pierra Ponnella), Tosca (v režiji Gianfranca de Bosia in Giuseppeja Patronija Griffija), Cavaleria rusticana in Glumači (oboje v režiji Franca Zeffirellija). Plácido Domingo je vedno slovel kot pevec z ogromnim številom nastopov, zajetnim repertoarjem, njegov delovni urnik pa je bil povsem zaseden. Pogosto so se operni ljubitelji spraševali, kako zmore tako učinkovito in lahkotno izvesti vse te nastope. To se sprašujemo še dandanes. Domingov urnik namreč ostaja neverjetno zapolnjen, po številu angažmajev ga lahko mirno postavimo ob bok mnogo mlajšim kolegom tenoristom, ki so na vrhuncu pevske moči. Repertoar, ki ga umetnik obvladuje, je tako izdaten, da se mu ostali poustvarjalci ne morejo približati.

Poleg »klasičnega« repertoarja se Domingo loteva tudi novih, sodobnih opernih projektov. Tako je nastopil v glavni vlogi v operi Prvi imperator Tana Duna, v vlogi Rasputina v operi Nicholas in Alexandra skladateljice Deborah Drattell in med drugim tudi v lanskoletni produkciji opere Poštar Daniela Catana, ki jo je pripravila losangeleška opera po predlogi istoimenske filmske uspešnice iz leta 1994.

Če preletimo Domingovo zasedenost v prihodnjih mesecih, vidimo, da bo poleg Poštarja nastopal še v operi Ifigenija na Tavridi v Madridu, v Metropolitanski operi in v Washingtonu, v Tamerlanu bo nastopil v Barceloni ter imel koncerta z Ano Marío Martínez v Tokiu, obenem pa bo dirigiral opere Romeo in Julia, Madama Butterfly in Don Pasquale. Ni odveč, če povemo, da je Domingo ob vsej obilni pevski in dirigentski angažiranosti tudi direktor losangeleške, do konca sezone 2010/2011 pa tudi washingtonske opere in da od leta 1993 vsako leto organizira pevsko tekmovanje, s katerim mladim pevcem odpira vrata v operni svet (Operalia).

Dokaz in spodbuda, da leta niso ovira ter da med nami resnično živi izjemen glasbeni genij. Plácido Domingo, vse najboljše ob 70. rojstnem dnevu in 50. obletnici glasbene kariere!