29.06.2016

OrkesterkamP XI. Bovec

Zavod lepih umetnosti UPOL, pod umetniškim vodstvom Simona Perčiča, s podporo Občine Bovec in promocijskim partnerjem, z Lokalno turistično organizacijo Bovec, to poletje v Bovcu pripravlja enajsti OrkesterkamP. Na Orkesterkampu bo sodelovalo okrog 380 glasbenikov iz Slovenije, Italije, Avstrije, Hrvaške, Madžarske in Poljske.

Press info

OrkesterkamP

OrkesterkamP XI.

Dodatno glasbeno izobraževanje, ki bo v Bovcu v celoti potekalo četrtič zapored, s premišljenimi pedagoškimi metodami priznanih mentorjev, koncertantov in profesorjev vstopa v novo sezono z bogatimi programskimi spremembami. Ohranja pa osnovni kredo: podporo mladinskemu glasbenemu ustvarjanju in zabavi s kakovostnimi programi izobraževanja.

OrkesterkamP XI. ohranja idejo pri razvijanju in promociji kulturnega turizma s pozitivnimi stranskimi učinki na turizem in gospodarstvo. V 2016 bo samo s svojimi programi poskrbel za nočitev 300 udeležencev, 30 glasbenih strokovnjakov in 50 gostujočih glasbenikov na festivalu iz Slovenije in tujine - skupaj okrog 380 glasbenih obiskovalcev Bovca vseh starosti.

OrkesterkamP SOLO – NOVOST 2016

Umetniški vodja Zavoda lepih umetnosti UPOL, Simon Perčič, skrbno izbira in izboljšuje programe Orkesterkampa, ki pomembno zaznamujejo vsebino tega zanimivega poletnega glasbenega izobraževanja. Bovec v 2016 postaja glasbeno središče orkestrske, komorne in solistične glasbe.

V tem letu se Orkesterkampu priključujejo tečaji solistične igre oziroma mojstrski tečaji za solistično igro, ki bodo potekali na individualnih lekcijah skupaj s priznanimi mojstri glasbe. Namenjeni so ambicioznejše usmerjenim mladim glasbenikom, ki si želijo ali so se že odločili za glasbeno študijsko pot in si izbrali profesionalno glasbeno pot. Individualni mojstrski tečaji se ponudbi orkestrske igre Orkesterkampa pridružujejo pod imenom OrkesterkamP SOLO. OrkesterkamP SOLO bo veliko pozornosti posvečal tudi komorni igri. Vsi udeleženci se bodo predstavili na posebnim koncertih v Festivalu Orkesterkampa.

OrkesterkamP SOLO vključuje mojstrske tečaje violine, violončela in kontrabasa, flavte, klarineta, saksofona, trobente, pozavne, tube in tolkal. Mojstrski tečaji bodo potekali pod vodstvom 12 mednarodno priznanih mentorjev iz Slovenije in tujine, ki so bodisi člani pomembnih evropskih orkestrov bodisi profesorji na akademijah in univerzah za glasbo v Sloveniji in tujini.

Na OrksterkamP SOLO je prijavljenih 50 udeležencev, ki bodo imeli priložnost sodelovati na Orkesterkampu tudi kot člani obeh festivalnih orkestrov: Festival Symphony in Festival Winds.

Vsakodnevne intenzivne lekcije glasbe se bodo prepletale s privlačnimi prostočasnimi dejavnostmi, ki jih Bovec, kot športno-adrenalinski center in smaragdna reka Soča, ponujata. Poudarek pri oblikovanju tečajev je tudi na spoznavanju lokalnega okolja (raftanje, obisk čebelnjaka Bee Happy, vodeni sprehodi po bovških poljih, športne dejavnosti na športnih površinah in drugo). Poleg tega vsak posamezni tečaj v svojih programih obišče en dodaten slovenski kraj (Trenta, Log pod Mangartom, Tolmin, Kobarid).

Festival OrkesterkamP XI. Bovec

Festival bo sestavljalo enaintrideset glasbenih dogodkov, ki jih bodo sestavljali solistični, komorni in orkestrski koncerti, na katerih bodo nastopili mladi udeleženci programov Orkesterkamp in Orkesterkamp solo, vrhunski komorni koncerti z nastopi profesorjev, dopoldanske glasbene tržnice in atraktivna gostovanja.

Zagotovo pa sodijo med vrhunce festivala ravno orkestrski nastopi, to so zaključni koncerti posameznih orkestrov; mladinskih - pihalnega Junior Winds in simfoničnega Junior Strings, ter festivalnih, pihalnega Festival Winds in simfoničnega Festival Symphony ter jazz zasedbe Bovec Jazz Banda.

Posebnost tokratnega festivala so tudi komorne skupine, ki bodo celotno dogajanje še dodatno popestrile. Gostujoče zasedbe, ki jih sestavljajo tako mladi uveljavljajoči kot tudi profesionalni glasbeniki, so: Saksofonski orkester SOS, Jazz Berry Band, Cellostrike - skupina violončelov NOVA filharmonije, solo kitarist Sebastjan Grego, ki bo predstavil novo zgoščenko. Festivalski koncerti bodo obiskali Čezsočo, Log pod Mangartom, Trento, Tolmin, Kobarid. Večina koncertov pa bo v Bovcu, na trgu Golobarskih žrtev in v Kulturnem domu ter drugih prizoriščih v gostilnah, barih in trgih.

Podroben program koncertov najdete TUKAJ.