21.11.2017

Partnerstvo med ruskimi in evropskimi festivali

Festival festivalov na VI. mednarodnem kulturnem forumu v Sankt Peterburgu

Press info

Festival festivalov

16. novembra 2017 so se pomembne osebe evropske festivalske industrije udeležile Festivala festivalov, kjer so razpravljale o kulturnem sodelovanju med Rusijo in Evropo. Posebno pozornost so namenili razvoju partnerskih odnosov med ruskimi festivali in Evropskim združenjem festivalov (EFA) ter pobudi EFFE: Evropa za festivale – festivali za Evropo.

»V svojih odnosih z evropskimi festivali cenimo komunikacijo in vzajemno delovanje. Malo vedo o tem, kaj prirejamo v Rusiji, kar seveda precej otežuje skupno delo in sodelovanje. In ravno forumi, kakršen je ta, nam dajejo priložnost, da komuniciramo drug z drugim,« je za TASS povedal dirigent in eden od govornikov v programu Festivala festivalov Jurij Bašmet.

Prav zaradi razprave o festivalskem sodelovanju med Rusijo in Evropo se je prireditve udeležila velika delegacija vodilnih evropskih organizacij, ki določajo večino okvirjev za strategijo kulturnega razvoja v regiji. V delegaciji so bili tudi pisatelj in jezikoslovec Diego Marani, referent za evropsko politiko v Službi za evropske zadeve pri Evropski komisiji; Doris Pack, nekdanja predsednica Odbora za kulturo in izobraževanje Evropske unije; Shona McCarthy, izvršna direktorica Edinburgh Fringe Festivala; Darko Brlek, direktor Festivala Ljubljana in nekdanji predsednik Evropskega združenja festivalov; Haris Pašović, direktor East West Centra v Sarajevu in član mednarodne žirije EFFE ter Patrick de Clerck, direktor programa Music Projects for Brussels.

V tem pogovoru o umetnosti so Rusijo zastopali Aleksander Žuravski, državni sekretar in namestnik ministra za kulturo Ruske federacije, Dimitrij Grintčenko, generalni direktor Ruske koncertne agencije ter Jurij Bašmet, dirigent, violist in umetniški vodja Zimskega mednarodnega festivala umetnosti v Sočiju (član EFA).

Glavni dogodek Festivala festivalov – razprava Mednarodni festivali: čezmejno sodelovanje – je potekal 16. novembra v glavnih prostorih Ermitaža. Cilj je bil določiti koncept sodelovanja med ruskimi festivali in Evropskim združenjem festivalom, ki je bilo ustanovljeno leta 1952. EFA organizira več kot 100 svetovnih festivalov v 40. državah. Prav tako je bil dogovorjen koncept sodelovanja med ruskimi festivali in programom Evropa za festivale – festivali za Evropo, ki sta ga Evropska unija in Evropsko združenje festivalov zasnovala v podporo mednarodnim umetnostnim festivalom in za določitev njihove posebne vloge pri krojenju kulturnega dialoga.

Delo Festivala festivalov se je nadaljevalo 17. novembra. Srečanje predstavnikov EFA in EFFE je bilo osredotočeno na praktične možnosti sodelovanje med ruskimi in mednarodnimi festivali. Prvič je bila obravnavana tema ustanovitve prvega Združenja festivalov v Rusiji. Ustanovitev bi pripomogla k izboljšanju partnerskih festivalskih projektov in programov ter ruski kulturi omogočila vstop v svetovno kulturni kontekst.