03.09.2016

Performativna delavnica petja in pisanja pesmi (s poudarkom na uspavankah)

Vabljene/i na performativno delavnico uspavank, ki bo potekala septembra in oktobra v Vodnikovi domačiji v Ljubljani.

Press info

Performativna delavnica petja in pisanja pesmi (s poudarkom na uspavankah)

Vodnikova domačija, Ljubljana

Performativna delavnica petja in pisanja pesmi (s poudarkom na uspavankah)

25. september 2016
2. oktober 2016
9. oktober 2016
16. oktober 2016
23. oktober 2016


Sodeč po odzivih številnih udeleženk ni za zamuditi. Nahranite kreativko/ca v sebi, spustite se z vajeti, pojte, odkrivajte, kaj vse uspavanka prebuja v vas. Presenečene/i boste!


Vabimo na 25-urno delavnico uspavank, ki bo v dvorani Vodnikove domačije Šiška potekala v 5 terminih po 5 ur, ob nedeljah, vsakič od 14h do 19h.

Delavnica se osredotoča na petje umirjajočih pesmi in napevov oz. uspavank, ki predstavljajo prvo srečanje s človeško organiziranim zvokom, s pomočjo katerega se ljudje socializiramo in uglasimo sami s seboj in z drugimi. So eno temeljnih medgeneracijskih komunikacijskih sredstev, ki s pomočjo bolj ali manj nežnih vsebin pričajo o življenju in medčloveških odnosih nekoč in danes. Nagovarjajo našo intimno, človeško plat, ki je temelj našega bivanja in grajenja odnosov. To na delavnici spoznavamo in negujemo skozi petje in raziskovanje uspavank (slovenskih in tujih), pogovor, raziskovanje glasu z elementi glasbene terapije, kreativno pisanje, performativne vaje ipd. Udeleženke/ci pridobljeno znanje in izkušnje s pridom uporabljajo tako v zasebnem kot profesionalnem življenju.

Delavnico vodi glasbena antropologinja in kantavtorica Katarina Juvančič - raziskovalka uspavank, urednica zbornika strokovnih tekstov o uspavankah in uspavanju Al’ že spiš: raziskave uspavank in uspavanja v Sloveniji (2005), številnih znanstvenih člankov in raziskav o uspavankah (Slovenska akademija znanosti in umetnosti; Cambridge University Press; Glasbena akademija v Sarajevu; Zbornik Pripovedovalskega varieteja) ter zgoščenke Al že spiš? ali kako uspavamo v Sloveniji (2006). Katarina je vodila delavnice uspavank za otroke in odrasle v Sloveniji, Srbiji, Avstriji ter Veliki Britaniji.

Datumi izvedbe:
Delavnica bo potekala ob naslednjih nedeljah: 25. septembra, 2. , 9., 16. in 23. oktobra. Zadnje srečanje je namenjeno pripravi in zaključnemu nastopu.

Cena 25-urne delavnice je 95 EUR, za študente, upokojence, samozaposlene in brezposelne 80 EUR.

Predznanje petja ali igranja ni potrebno.

Prijave sprejemamo do 23. septembra oz. do zapolnitve prostih mest na: spela.frlic@divjamisel.org.

Vsebinske informacije: Katarina Juvančič (katarina.juvancic@gmail.com).

Mnenja udeleženk s preteklih delavnic:

Delati s Katarino je privilegij, ker ti da občutek varnosti in sprejetosti tako da se lahko brez strahu prepustiš, osvobodiš vsakodnevnih spon t.i. realnega življenja  in  se podaš na pot  raziskovanja sebe. Uspavanke so po delavnici s Katarino dobile popolnoma drug pomen. (Marina)

Izredna zadeva je tvoja moč spodbujana človeka, da se izrazi in tvoja moč odkrivanja nekih spečih potencialov, ki se jih človek ne zaveda. Hvala, da si mi pomagala sprejeti moj glas, pa kakršenkoli že je. (Bernarda)

Delavnico priporočam vsakemu, še posebaj tistim, ki želijo v sebi, svojem glasu najti nekaj več. Odlična izkušnja! (Nataša)

Katarina je zakon! S svojo simpatično energijo in kupico znanja, ki ga tako srčno deli, očara. Mene in moje glas je! Kot bi mignil sem prepevala in ponovno prebudila del sebe in to z glasom, na najbolj subtilen in prefinjen način. (Neža)

Delavnica Katarine Juvančič je odlična izkušnja za vse, ki se ukvarjamo z različnimi kulturnimi področji in predstavitvami različnih kulturnih ali umetniških praks. Delavnica je prijetno doživetje, kar je posledica vodenja, znanja in usposobljenosti voditeljice. Priporočila bi jo lahko tudi najbolj zahtevnim udeležencem. V vseh ozirih pohvalno! (Breda)