13.08.2019

Pernahtna nit Ljobe Jenče

Ob 30. obletnici prvega koncerta v Slovenskem mladinskem gledališču Ljoba Jenče pripravlja koncertni cikel, ki ga je poimenovala Pernahtna nit.

Press info

Pernahtna nit Ljobe Jenče

Svobodna umetnica Ljoba Jenče od leta 1988 vztrajno in na edinstven način raziskuje, zbira, objavlja slovensko ljudsko glasbeno in pripovedno izročilo, dokumentarno gradivo, dela z ljudskimi pevci, in ga postavlja na umetniški oder ob bok ostalim glasbenim zvrstem, enakovredno ostalim narodom na svetovne odre (OZN New York, UNESCO, Pariz…).  Obenem tudi vzpostavlja most med različnimi kulturami in religijami(Tibet, Srbija, Afrika, Tajska..).

S koncernim ciklom Pernahtna nit  želi obelodaniti in okrepiti moč našega izročila v počastitev strpnosti in kulturnega dialoga današnje multikulturne Evrope. V projektu praznovanja želi povezati nosilce izvirne ljudske pesmi in lokacije, na njih opozoriti, da jih hranijo še vedno ljudje na terenu in tudi arhiv Glasbenonarodopisnega inštituta ZRC SAZU  ter jih predstaviti tako v izvedbi vrhunske slovenske glasbene ustvarjalnosti na referenčnem koncertnem odru, kot tudi v ruralnem okolju z domačimi ohranjevalci ljudske kulture in mednarodno gostjo.

Ljoba Jenče bo jeseni s še štirimi slovenskimi umetniki gostovala tudi v Avstraliji na mednarodnem festivalu v Freemantlu. S podporo Urada za Slovence po svetu bo nastopila tudi za slovensko skupnost.

Več informacij najdete TUKAJ.