27.03.2018

Dan klavirja

V četrtek, 29. marca, na 88. dan leta, se bo CUK Kino Šiška že tretjič pridružil svetovnemu projektu Piano Day. Večer bo pred nastopom Petra Brodericka s solo premiero na velikem odru otvoril priznani domači skladatelj in pianist Rok Zalokar, vodja svojega Rok Zalokar Tria, član zasedbe Kukushai in pobudnik Impronedeljkov.

Dušan Mijanović

Rok Zalokar
Foto: Nada Žgank

Pobudnik in glavni motor globalnega Dneva klavirja, ki se od leta 2015 dalje odvija natanko na 88. dan v letu po izbranih lokacijah širom sveta, je berlinski klaviaturist Nils Frahm. Z najrazličnejšim programom se na ta dan odvijajo koncerti, inštalacije, predstavitve, delavnice in druge dejavnosti, ki slavijo ta častitljivi inštrument in ga skušajo približati tudi novim, mlajšim publikam. Poleg Nilsa Frahma, so projekt s svojimi nastopi ali drugimi prispevki podprli Olafur Arnalds, Chet Faker, Kieran Hebden (Four Tet), Emika in mnogi drugi.

Še preden bo 26. aprila 2018 v CUK Kino Šiška gostoval Nils Frahm, se bo v četrtek, 29. marca 2018 odvil praznik Dan klavirja, na katerem bo klaviaturist Peter Broderick predstavil novembra izdani album All Together Again. Pred njegovim nastopom bo svoj novi material predstavil tudi skladatelj in pianist Rok Zalokar, ki je vitalen člen tako rotterdamske kot ljubljanske glasbene scene, bodisi s svojim samostojnim udejstvovanjem, bodisi v okviru svojega priznanega Rok Zalokar Tria, avantgardne pop skupine Kukushai, ali zasedb Dvojina in Vsemogočni mlin. "Povabilo za nastop mi je ponudilo izvrstno možnost, da ponovno premislim svojo vlogo kot pianist. Čeprav je solo igranje prvotni format vsakega pianista, pa v takšnem nastopanju še nisem bil veliko aktiven. Predstavil bom moja najnovejša raziskovanja, zlasti v improvizirani formi," je dejal Rok Zalokar in dodal, da ga ob vsej simboliki praznika najbolj navdušuje dejstvo, da je to izvrstna vzpodbuda in priložnost, da ljudje ne odlašajo z obiskom koncertov.

V kavarni CUK Kino Šiška pod vodstvom Roka Zalokarja potekajo tudi redni ponedeljkovi večeri imenovani Impronedeljek, ki so namenjeni vsem željnim prostega igranja, jamanja in deljenja oziroma iskanja glasbenih idej. "Klavir nima posebne vloge... So pa klavirske tipke vedno na razpolago za jam sešen. Dogodki so namenjeni na eni strani glasbenikom - otvoritveni koncert, jam sešen in druženje, vse to v neobremenjenem okolju. Na drugi strani pa je namenjen publiki, ki si želi spontanega kreiranja. Večer vedno otvori zasedba, ki prej še ni igrala skupaj, saj so primeri, ko se glasbeniki spoznajo šele na dogodku samem, vendar tonska vaja in večerja poskrbita, da je do koncerta vse nared. Po koncertu sledi jam sešen odprtega tipa, kjer smo bili že nekajkrat priča izvrstnim stvaritvam. Vsi otvoritveni koncerti do sedaj so me zelo inspirirali, res je bilo vsakič užitek poslušati nove kombinacije glasbenikov. Za prihodnje si želim, da bi se še povečalo število glasbenikov za jam in bomo imeli možnost prisostvovati še veliko lepim momentom," je z željo za prihodnost zaključil Rok Zalokar.