09.02.2017

Premiera minimalističnega dokumentarnega muzikala 'Štetje v jeseni'

V četrtek, 9. februarja bo v Slovenski kinoteki od 19. ure naprej potekal uprizoritveni in filmski polčas Marka Breclja.

Dušan Mijanović

Štetje v jeseni
Foto: Društvo prijateljev zmernega napredka

'Premierni paket' se bo pričel s prikazom enajstminutnega predfilmčka Obredna daritev. Gre za barvno črno-beli video, ki ga je ob petindvajseti obletnici svoje ustanovitve naročil Urad za mladino Republike Slovenije. Sledil bo (premierni) ogled celovečernega filma Štetje v jeseni režiserja Marka Breclja, ki priporoča ogled na lastno odgovornost.

Po ogledu bo na sporedu moderirani govorni pogovor, na katerem bodo akterji filma: Marko Brecelj, Arijana M. Brecelj in Dani Kavaš 'zagovarjali' porabo javnega denarja, ki ga je za Štetje v jeseni večinoma 'izštel' Slovenski filmski center.

Minimalistični dokumentarni muzikal je sestavljen iz petja sedmih belskih duhovnih pesmi posnetih na agitiranih koncertih v Kobaridu, Beogradu, Mariboru, Kopru, Sarajevu, Splitu in Ljubljani. "Marko Brecelj tudi kot režiser ostal zvest svojemu avtoskemu pristopu. Sam proces filma je trajal dve leti, saj je bil sneman enkrat mesečno po omenjenih krajih. Posnet je bil s tremi do petimi kamerami, tri od teh so bile subjektivne - male GoPro kamere. Večina filma je bila posneta s subjektivno kamero, ki jo je imel Brecelj na glavi. Pristop, ki se uporablja za snemanje športnih in promo filmov, smo pionirsko prenesli v poskus snemanja art filma v Sloveniji. Snemanje zvoka je bilo zahtevno, sem mnenja, da bi lahko v postprodukciji več postorili, toda vse se začne in konča pri denarju! Naš cilje je film prikazati na festivalu Slovenskega filma, vsekakor je idealen za predstavitev na Festivalu fantastičnega filma Grosmann. Trenutno smo v fazi iskanja sredstev, da ga prevedemo in podnaslovimo, saj lahko le tako gostujemo na tujih filmskih festivalih. Vsekakor zna dokumentarni muzikal zanimati zainteresirano javnost na področje bivše Jugoslavije," je povedal producent filma, Janez Leban.

Večer se bo zaključil z uro in četrt dolgo multimedijsko uprizoritvijo, v kateri bodo nastopili člana in članica stanovanjske zadruge Klanec 18b in vodja psihosocialne glasbene poslušalnice mksMc Botegin.