27.01.2016

Portret nove glasbene generacije: Anja Kotar

Anja Kotar je osemnajstletnica številnih talentov, ki je svoje srce zapisala glasbi. Študentka Berkelee College of Music se bo slovenski javnosti predstavila na Dnevih slovenske zabavne glasbe.

Peter Baroš

foto: osebni arhiv

Anja Kotar je svojo umetniško pot začela z učenjem plesa in klavirja v Ljubljani. Leta 2012 se je njena družina preselila v mesto San Jose v Kaliforniji, Anja pa je študij klavirja nadaljevala na Valley Christian Conservatory. V tem času sta se ji približala glasbeno gledališče in jazz. Igra ji ni tuja. Za časa bivanja v Sloveniji je namreč nastopila v mladinskih filmih. Gremo mi po svoje ter njegovem nadaljevanju, Gremo mi po svoje 2. Ljubezen do glasbe, plesa in igre je rezultirala v plodovito udejstvovanje na področju muzikala. V času študija na Christian Valley Conservatory je nastopila v več predstavah, preizkusila pa se je tudi na področju pisanja in režije muzikala. Svoje znanje na tem področju je utrjevala tudi pri newyorški Brodway Artists Alliance.

Anja je prejemnica več nagrad za ustvarjalne in poustvarjalne dosežke. Že v času bivanja v Ljubljani je bila večkrat nagrajena na domačih in mednarodnih klavirskih tekmovanjih, med posebne dosežke pa umešča tudi zmago v skupinskem show dance plesu na International Riese Danceweek leta 2008. Njena umetniška prizadevanja in dosežki niso ostala skrita niti ameriški strokovni javnosti. Z vokalno jazzovsko skupino Room 107 je leta 2013 prejela nagrado Downbeat Award v kategoriji najboljše velike vokalne zasedbe. Kot pevka se je v okviru jazzovskih zasedb s Christian Valley Conservatory udeležila tudi številnih jazzovskih festivalov, od koder so prinesli številne nagrade: Outstanding Soloist Award v San Mateu, Award of Excellence v Folsomu ter Oustanding Musicianship Award v Renu in El Cerritu. Na častnem recitualu konservatorija je nastopila dvakrat in za nagrado obakrat prejela štipendijo konservatorija. Prejela je tudi nagrado konservatorija za izredne umetniške dosežke

Od septembra 2015 študira na Berkelee College of Music. Nadaljuje s študijem klasičnega klavirja, odločila pa se je za interdisciplinarno smer, ki ob inštrumentu vključuje tudi znanja s področja glasbenega posla, glasbene produkcije, zgodovine, poezije in petja. »Prepričana sem, da je za umetnike zelo pomembno, da imajo čim širše znanje«, pravi Anja. Da ji področje glasbenega posla ni tuje, dokazuje tudi njen kratkometražni glasbeni prvenec Nomad, ki ga je realizirala ob uspešno izvedeni kampanji na Kickstarterju.


»Študij klavirja je odlična podlaga za ustvarjanje sodobne pop glasbe«, nadaljuje Anja. Anja se bo slovenski javnosti na Dnevih slovenske zabavne glasbe predstavila kar dvakrat, gostili jo bosta tako katagorija Poprock kot EMA 2016. Anja se bo obakrat predstavila s skladbama, za kateri je sama napisala tako glasbo kot besedilo. Na vprašanje, kako primerja izkušnje s slovenskimi in ameriškimi glasbeniki, je podala zanimiv odgovor: »Slovenija ima zelo veliko dobrih glasbenikov, njihovo znanje je v povprečju najbrž višje in bolj dodelano kot v Ameriki.« In kaj meni o Dnevih slovenske zabavne glasbe? »Na žalost pri nas ni veliko priložnosti, da glasbeniki, predvsem novi in mladi, predstavijo svoje delo, zato zelo pozdravljam Dneve slovenske zabavne glasbe. Potrebno je, da podpiramo domačo glasbo in umetnike, saj s tem vlagamo v kulturo in prihodnost naroda«.

Anjino ustvarjalno delo lahko spremljate tudi na njenem Youtube kanalu