27.03.2018

Portret nove glasbene generacije: Jan Čibej

Tokrat portretiramo mladeniča, ki je pred dobrim mesecem dni v tolkalnem duu z Luko Poljancem osvojil prestižno lovoriko, zmago na trienalnem tekmovanju za komorne skupine s tolkali v Luksemburgu.

Tanja Benedik

Portret nove glasbene generacije: Jan Čibej

Jan Čibej, rojen leta 1999, je študent  1. letnika Akademije za glasbo v Ljubljani, študijski program glasbena umetnost, smer tolkala v razredu prof. Simona Klavžarja. Leta 2017 je z odliko maturiral iz predmeta glasba in zaključil šolanje na oddelku za tolkala Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana. Vzporedno obiskuje 4. letnik Gimnazije Poljane. Svojo glasbeno pot je začel s šestimi leti v Glasbeni šoli Trebnje, kjer se je 8 let izobraževal na oddelku tolkal v razredu prof. Benjamina Kosa, zaključil pa je tudi šest razredov trobente pri prof. Igorju Hribarju in šest razredov klavirja pri prof. Zoltanu Petru.

Je član Pihalnega orkestra Trebnje, med šolanjem pa je bil član Pihalnega in Simfoničnega orkestra Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana ter komorne skupine KGBL.  Na mednarodnem tekmovanju Svirél je leta 2014 in 2016 prejel zlati priznanji v kategoriji tolkala solo, s Slovenian Percussion Trio pa leta 2015 zlato priznanje. Na državnem tekmovanju TEMSIG je v letih 2011, 2014 in 2017 dosegel srebrno priznanje. Leta 2016 je bil finalist na mednarodnem tekmovanju Marimba Festiva v Bambergu v Nemčiji. Avgusta 2017 se je udeležil mednarodnega tekmovanja International Percussion Youth competition v Sint-Truidnu v Belgiji, kjer je osvojil 3. nagrado.

Izpopolnjeval se je na mojstrskih seminarjih Nebojše Jovana Živkovića, Rainerja Römerja, Wolframa Winkla, Keiko Abe,  Nicolasa Sutterja, Jacquesa Hostettlerja, Andree Centazza in Ludwiga Alberta. Leta 2015 se je udeležil mednarodne Marimba akademije IKMMA v Hannovru, kjer so ga poučevali profesorji Katarzyna Myćka, Beverley Johnston, Andreas Boettger, Svet  Stoyanov, Israel Moreno, Roberto Hernández Soto in Conrado Moya. Leta 2016 je kot solist nastopil na slavnostnem koncertu ob 70. letnici Društva slovenskih skladateljev, kot član Simfoničnega orkestra konservatorijev in umetniških gimnazij pa v Cankarjevem domu na koncertu ob 200- letnici glasbenega šolstva v Sloveniji. Aprila 2017 je nastopil na samostojnem recitalu v Ruskem centru znanosti in kulture v Ljubljani v organizaciji Glasbene mladine ljubljanske.

V februarju 2018 sta skupaj z Luko Poljancem kot duo Dendrocopos dosegla izjemen uspeh na mednarodnem tolkalskem tekmovanju International Percussion Competition Luksemburg, saj sta bila laureata tekmovanja, osvojila sta 1. nagrado strokovne žirije in še nagrado občinstva. V marcu 2018 sta na mednarodnem tekmovanju Svirél postala zmagovalca kategorije in nastopila na koncertu desetih najboljših izvajalcev kategorij pihala, trobila, tolkala solo in komornih skupin.

»Glasba me spremlja že od malih nog. Mama je profesorica glasbe in zborovodkinja, sestra igra violino, oče ljubiteljsko poje v oktetu, vendar pa je bil navdih za mojo glasbeno pot bratranec, ki je igral trobento. Ko sem se s šestimi leti vpisal na glasbeno šolo, trobente  nisem mogel igrati, ker še nisem imel stalnih zob. Namesto tega bi lahko začel igrati kljunasto flavto in nato nadaljeval s trobento, vendar nad tem nisem bil preveč navdušen. V glasbeni šoli so mi predlagali, naj začnem igrati tolkala. Kasneje sem se na glasbeni šoli vpisal še k pouku trobente in klavirja, tolkala pa so mi tako prirasla k srcu, da sem nadaljeval študij na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani, nato pa na  Akademiji za glasbo. Poučevali so me odlični profesorji, ogromno znanja sem pridobil pri izvrstnem profesorju tolkal, Simonu Klavžarju. Na moji glasbeni poti sta  pomemben člen tudi moja starša, ki me vedno podpirata.

Zadnje mesece so najbolj zaznamovale priprave in udeležba na prestižnem tekmovanju International Percussion Competition Luxemburg (IPCL), kjer sva kot Duo Dendrocopos nastopila z Lukom Poljancem. Za tekmovanje, ki je potekalo 8 dni v treh krogih in ga je ocenjevala mednarodna 7-članska žirija, je moral vsak duo pripraviti skupno 85 minut zahtevnega in raznolikega programa. Navdušena sva bila že, ko sva se, izmed 21 duov, uvrstila med 9 polfinalistov, nato med 3 finaliste, tekmovanje pa sva okronala z zmago – 1. nagrado in še posebno nagrado občinstva Jean Gières. Tekmovanje IPCL za tolkalni duo poteka vsakih 9 let in je član svetovne zveze mednarodnih glasbenih tekmovanj World Federation of International Music Competitions s sedežem v Ženevi. Zmaga na tem tekmovanju nama odpira nova vrata, dobivava povabila za koncertiranje doma in v tujini, največ pa nama pomeni potrditev kakovosti najinega igranja.

V prihodnosti si želim čim več koncertirati in se udeleževati tekmovanj, tako solističnih kot tudi za tolkalni duo, največji cilj pa mi je najprestižnejše tekmovanje ARD v Münchnu, za tolkala solo septembra 2019. Rad bi pridobil čim več znanja pri različnih priznanih profesorjih, sodeloval z odličnimi tolkalci po vsem svetu ter nadaljeval študij doma in v tujini.«