28.01.2020

Portret nove glasbene generacije: Nina Korošak Serčič

Mlada glasbenica, ki je tatami zamenjala za bobne, se uspešno dokazuje v mednarodnem glasbenem svetu.

Tanja Benedik

Portret nove glasbene generacije: Nina Korošak Serčič

Pri 18 letih se je Nina Korošak Serčič po uspešni profesionalni karieri karateistke znašla za bobni na zasebnih urah pri Brunu Domitru in kar hitro ji je postalo jasno, da je glasba nekaj, kar bo jo spremljajo do konca življenja. Ko je bila stara 21 let, je bila sprejeta na zasebno univerzo Anton Bruckner v Linzu, kjer se je kalila pri profesorju Herbertu Pirkerju. Po zaključenih treh letih študija v Linzu, so se ji odprla vrata V Kanado, kjer se je leta 2015 udeležila Jazz Camp-a na Univerzi v Manitobi. Ta izkušnja je zanjo pomenila popolnoma novo poglavje v življenju, saj se je imela priložnost sodelovati in se učiti od svojih velikih vzornikov kot so: Gregory Hutchinson (USA), Quincy Davis (USA), Curtis Nowosad (CA), Aaron Diehl (USA), Steve Kirby (USA), Jon Gordan (USA) in Derrick Gardener (USA).

Leta 2017 se je odločila svojo glasbeno pot nadaljevati na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu (KUG) pri profesorju Howardu Curtisu (USA). Takrat je tudi organizirala Jazz&Jam program v Mariboru, ki je bil ustvarjen z namenom, da se v Maribor vrnejo jazz koncerti in jazz jam session-i. Program je podprla Mestna občina Maribor in v program ga je vključil tudi Festival Lent. Tako je Nina na festivalu Lent 2017 prevzela produkcijo odra Wetrinsky, pri čemer so celoten program sestavljali jazz koncerti in kasnejšimi jam session-i.

V letu 2018 je Nina sodelovala v raznolikih projektih z različnimi domačimi in tujimi glasbeniki ter igrala po Sloveniji, Avstriji, Italiji, Kanadi, na Hrvaškem ter v Turčiji.

V letu 2019 je s hrvaško pianistko in vokalistko Saro Ester Gredelj ustvarila  avtorski projekt »freekind.«. Ta projekt, ki je mešanica R’n’B in neo-soul glasbe, je postal njuna glavna prioriteta. Predstavljen je bil na festivalu Lent, na Jazz festivalu Novi Sad ter na manjši turneji po Kanadi (Toronto, Montreal, Winnipeg), kjer ga je občinstvo izredno dobro sprejelo. »freekind.« prenaša sporočilo o tem, da je potrebno vedno delovati s srcem in širiti dobro, kar nas bo  osvobajalo.  

Aprila lani je kot AiR (artist in residence) na KUG prišla Sheila Jordan. Nina je bila izbrana v jazz KUG quartet in tako je imela priložnost sodelovati z eno največjih jazz legend. Sheila je Nino opazila in ji namignila, da si v prihodnosti želi še sodelovati.

Julija se je Nina udeležila 29. IASJ (International Association of Schools of Jazz)  Meetinga v Zagrebu, pod vodstvom Davea Liebmana, kjer je zastopala svojo univerzo. IASJ traja en teden in se zgodi vsako leto v drugi državi. Tam se srečajo predstavniki univerz, tako študenti kot profesorji, s celega sveta. V sklopu tega tedna se odvijajo razne konference, druženja in glasbena ustvarjanja. Nina je tu imela priložnost sodelovati z glasbeniki iz Francije, Argentine, Amerike, Izraela, Švice in Portugalske, v zasedbi pod imenom Luna.

Jeseni 2019 se je uresničila, za Nino precej navdušujoča napoved Sheile Jordan, o ponovnem sodelovanju, tokrat pri izvedbi koncerta v Porgy and Bess na Dunaju ter v klubu Tubes's v Gradcu, skupaj z Melanie Bong (DE), Renatom Chiccom (SI) ter Dannyjem Ziemannom (USA). Po koncertih so se preselili za štiri dni v studio in posneli nov Album.

Nina Korošak Serčič: „Marca lani je kot  AiR (artist in residence) v Gradec prišla Sheila Jordan. Da sem lahko sodelovala z njo, je bila zasluga šole, ki me je s še tremi drugimi študenti izbrala v spremljevalno zasedbo. Poleg jazz kvarteta je sodeloval še godalni kvartet (prav tako sestavljen iz študentov KUG-a). Projekt se je imenoval Joy – Life – Love in bil posvečen takrat še 90-letni legendi jazz glasbe, Sheili Jordan. Zgodil se je dva dni pred mojim rojstnim dnevom. Popolno darilo, torej. 
Še zdaj se spomnim, ko je med pripravo bobnov za prvo vajo v sobo vstopila Sheila in prostor takoj napolnila s pozitivno energijo.
Preživeti glasbene trenutke s Sheilo je bilo zame res nekaj izjemnega. Težko je opisati mešanico občutkov, ki se je v njeni prisotnosti razvijala v meni… človek je v takšni situaciji enostavno prevzet od njene prezence in karizme… kar odnese te v nek drugi svet… Prav tako izjemno je bilo poslušati vse njene zgodbe o doživetjih z mojimi vzorniki, kot so: Charlie Parker, Thelonious Monk, Charles Mingus, Billy Higgins, Louis Haynes, Sam Jones, Dizzie Gilespie, Art Taylor, Kenny Clarke, Ben Riley, Billy Drummond… Tik pred odhodom iz Gradca mi je na uho prišepnila, da se kmalu vidimo, saj v letu 2019 načrtuje manjšo turnejo ter snemanje albuma. Njene besede so se uresničile in lansko jesen smo posneli album v družbi Melanie Bong, Renata Chiccoja in Dannyja Ziemanna.  Vse to je ponovno pomenilo vsakodnevno druženje, inspirativne pogovore ter ogromno, res ogromno šal.
91 letna Sheila je zame še danes navdih pri tem, kako se poglobiti v glasbo, da postane tvoje življenje. Vse, kar te osrečuje, je potrebno vplesti v svoje življenje s čimpogostejšimi nitmi. In vedno znova je potrebno zasledovati ljudi, ki to že odlično počno.  
Še anekdota: Sheilina najljubša jed, še posebej, ko je v Avstriji ter Sloveniji, je „frittatensuppe“ (goveja juha s palačinkami). Pravi, da bi je lahko pojedla v neomejenih količinah. Tako je bilo pri odločanju o tem, kam gremo jest, njeno prvo vprašanje: Ali imajo ‘’Frittatensuppe’’?
Moji cilji v prihodnje so ustvarjati glasbo, ki bo ljudem odpirala srca in jih opogumljala, da bodo iskali svojo resnico. Želim si, da bi na svoji poti še naprej srečevala glasbenike in druge ustvarjalce, ki so pogumni in prodorni in bi z njimi sodelovala v nepozabnih glasbenih projektih.