01.02.2016

Poslovil se je Dušan Velkavrh

Bil je priznani tekstopisec cele kopice slovenskih zimzelenih melodij, o čemer priča tudi pregledna izdaja zgolj njegovih ključnih pesmi, ki je izšla kar na petih zgoščenkah (ZKP RTV SLO, 2012). Njegov celotni opus pa se šteje v stotinah.

Viktor Škedelj Renčelj

Naslovnica pregledne izdaje ključnih popevk Dušana Velkavrha na petih zgoščenkah

Dušan Velkavrh je postal prepoznaven že konec šestdesetih let 20. stoletjapreko festivala Slovenska popevka, in sicer najprej s hitom Presenečenja v izvedbi Belih Vran. Sledili so še uspehi z besedili za skladbe: Dan ljubezni, Gvendolina, kdo je bil, Ljubljančanke, Ljudje, ki sedijo v parkih, Mini maksi, Oda Ireni, Med iskrenimi ljudmi, Zelene livade s teboj, Marie, ne piši pesmi več, Človek sem, ki nase nekaj da, Otroci pankrtov, Ti si rekla sonce, So najlepše pesmi že napisane, Ni cvetja brez trnja, Dan neskončnih sanj, Tovariš Rockʼnʼroll, Mati, bodiva prijatelja, Maja z biseri, Silvestrski poljub, Nena, Vsak je sam in Moja dežela, če naštejemo zgolj nekaj najbolj prepoznavnih.

Glede na povedano, je jasno, da bi bila podoba slovenske popularne glasbe brez njegovega prispevka bistveno bolj siromašna ...