21.06.2016

Praznik glasbe 2016, center Ljubljane, 21. junij 2016

Na prvi poletni dan se Ljubljana ponovno pridružuje svetovni iniciativi Fête de la Musique! Na 13 prizoriščih se bo predstavilo 68 zasedb.

SIGIC

Praznik glasbe 2016

Center Ljubljane

Praznik glasbe 2016

Torek, 21. junij, od 12:00 do 22:00

Prva edicija Fête de la Musique je svojo izvedbo doživela v Parizu leta 1982. Takratni francoski minister za kulturo Jacques Lang je naročil raziskavo, pri kateri je ugotovil, da v Franciji vsak drugi otrok igra glasbeni inštrument. Porodila se je ideja, da se enkrat leto glasba iz koncertnih dvoran prestavi na ulice, trge, parke, balkone, bolnišnice in druge prostore, kjer bi mimoidoči lahko prisluhnili glasbi v živo. Padla je odločitev, da se za svetovni dan glasbe določi 21. junij. Prvi poletni dan, ko je dan v letu najdaljši in noč najkrajša. Danes svetovni dan glasbe praznujejo po celem svetu, v več kot 700 mestih iz 120 držav.

Slovenska različica praznovanja se imenuje preprosto - Praznik glasbe. Odvijala se bo na 13 prizoriščih v centru Ljubljane. Nastopilo bo preko 400 glasbenikov, pevcev in DJ-jev. Otvoritveni nastop bo pripadel Ansamblu trobent Akademije za glasbo pod mentorstvom Franca Kosma, ki bo na balkonu Univerze v Ljubljani na Kongresnem trgu izvedla Verdijevo Triumfalno koračnico. Preko dneva bodo zaživela tudi ostala prizorišča. Na Krekovem trgu ter Slovenski ulici bodo nastopile rockovske zasedbe, kantavtorji na Trgu francoske revolucije, pred ŠKUC-em in na Petkovškovem nabrežju pa bo žanrski nabor širši. Od etna, jazza, šansona, pop rocka, pa do vokalne glasbe. Na Ribjem trgu se bo zvrstila kopica zborovskih zasedb, na Vegovi ulici pa bodo pozornosti deležni pianisti. Poskrbljeno bo tudi za ljubitelje elektronske glasbe. V Trnovem ob Gradaščici, ob Krakovskem nasipu, na Mestnem trgu in na Trubarjevi ulici. Pred Plečnikovo hišo v Trnovem bo izveden tudi koncert Kvarteta pozavn Konservatorija za glasbo, ki ga prireja Imago Sloveniae. 

Širok žanrski in generacijski razpon sodelujočih glasbenikov bo poskrbel, da bo na svoj račun lahko prišel prav vsak ljubitelj glasbe. V skladu z osnovnimi smernicami Fete de la Musique bodo vsi koncerti dostopni zastonj, glasbeniki pa bodo nastopili brezplačno. Kot pa se za ulično glasbo spodobi, bodo veseli vsakršnih prispevkov hvaležnega občinstva. Praznik glasbe je hkrati priložnost, da se mesto vsaj za en dan na leto odpočije od hrupa, zvočnikov iz teras lokalov in iz trgovinskih objektov, ter da se poudarita pomen in spoštovanje do živo izvajane glasbe. 

Projekt Praznik glasbe podpirata Mestna občina Ljubljana in Zavod za turizem Ljubljana. V letu Ljubljane - Zelene prestolnice Evrope se Praznik glasbe pridružuje vzpodbudam k trajnostnemu razvoju. V ta namen se odpoveduje tiskanju letakov ter pretiranemu plakatnemu onesnaževanju ter se osredotoča na spletno oglaševanje. Celoten program Praznika glasbe ter zemljevid lokacij lahko poiščete na spletnem naslovu  http://praznikglasbe.si/urnik

Praznik glasbe je tudi del prireditve Junij v Ljubljani