22.06.2012

Praznik glasbe v Ljubljani

Ljubljana se je letos že drugo leto zapored pridružila mednarodni iniciativi Praznik glasbe, in sicer z nizom koncertov in glasbenim sejmom v organizaciji Sigica, na katerem je sodelovalo preko 35 založnikov.

uredništvo

Stojnice založnikov na Prazniku glasbe. (foto: Odzven)
Foto: Odzven

Tudi letos so se slovenski glasbeni ustvarjalci in založniki ter mesto Ljubljana pridružili priznani mednarodni iniciativi Praznik glasbe (Fête de la Musique), ki simultano poteka v več kot 100 državah in 340 mestih po celem svetu. Manifestacija se pod pokroviteljstvom francoske organizacije ADCEP (Association pour le Développement de la Création, Études et Projets) vsako leto odvije 21. junija, torej na dan poletnega solsticija, in že od prve edicije v letu 1982, tedaj omejene na Pariz, izpostavlja pomen raznolikosti glasbenih kultur pri ohranjanju in razvoju lokalnega, regionalnega in svetovnega kulturnega bogastva in tradicij. Praznik glasbe je enodnevni festival, na katerem se tako amaterski kot poklicni glasbeniki različnih žanrov brezplačno predstavijo na zunanjih prizoriščih (na ulicah, trgih, mostovih, igriščih, v parkih in podobno) in na drugih, tudi nekoliko bolj neobičajnih prizoriščih, kot so bolnišnice, domovi za starejše občane, muzeji, šole in druge javne zgradbe, ki so tisti dan v ta namen odprte za širšo javnost. Namen pobudnikov projekta je namreč izpostavljanje dragocenosti izkušnje živih glasbenih nastopov in zavedanja pomena, ki ga ima glasba v delovanju in reflektiranju družbe ter v življenju slehernika.

Mesto Ljubljana se je tej priznani iniciativi letos pridružilo že drugo leto zapored, in sicer z nizom koncertov na različnih lokacijah v starem mestnem jedru (Mestni trg, Stritarjeva ulica, Dvorni trg, Šuštarski most, AKC Metelkova mesto …) in z glasbenim sejmom, ki ga je na Stritarjevi ulici organiziral SIGIC – Slovenski glasbenoinformacijski center in na katerem je sodelovalo preko 35 založnikov.

@http://www.youtube.com/watch?v=hgIOj1sjrE0@

Zaradi žanrske raznovrstnosti in odprtega značaja predstavlja praznik glasbe odlično popestritev kulturnega in družabnega dogajanja v starem mestnem jedru tako za domačo publiko kot turiste, ki jim je na ta način omogočen prav poseben vpogled v slovensko glasbeno kulturo.

@http://www.youtube.com/watch?v=IUDR2XYcYEg@

A ob veselem in sproščenem rajanju, igranju, petju in plesanju se vedno najde čas tudi za resnejše pogovore, denimo o problematiki glasbenega založništva in distribucije, o razmerju slovenskih založnikov do multinacionalk pa razmerju in vpetosti slovenske glasbene scene v aktualne globalne tokove ter težavah, ki jih pred slovenske glasbenike postavlja majhen in šibek krog domačih konzumentov, in podobnem. Praznik glasbe je tako konec koncev ob skupni akciji vpletenih iz zelo različnih glasbenih miljejev odskočna deska za večjo povezanost in nadaljnje skupno delovanje vseh, ki so vpeti v svet glasbe.