09.02.2018

10. obletnica radioCona

Obletnica delovanja platforme radioCona razpira desetletno prizadevanje pri oranju ledine in taljenju ledu frekvenčnega prostora, ki tako postaja dostopnejši produkciji sodobne umetnosti in ponuja publiki možnost senzibiliziranja za poslušanje kompleksnejših zvočnih del.

Press info

Pre:gon zime
Foto: dr. Pablo Clemente Colon

radioCona:ICEbreakerFM - FM razstava (nedelja, 11. - četrtek 15. februar)

Začetek FM oddajanja, na frekvenci 88.8 MHz in spletu, v nedeljo, 11. februarja, ob 18.28.

Pet zaporednih noči se bo radioCona že deseto leto vključila točno ob navtičnem mraku in program zaključila z zvoki ledu.

radioCona:ICEbreakerFM predstavlja dela umetnikov:

Amper-o-mat, Marko Batista, beepblip, Ali Bramwell, Špela Drnovšek, Anna Friz, Andrej Hrvatin, Gregor Kamnikar, Kathy Kennedy, Jeff Kolar, Konrad Korabiewski, Kikiriki, Volkmar Klien, Andraž Magajna, Simon Macuh, Udo Noll, OR poiesis, Maja Osojnik, Maria Papadomanolaki, Ronald Panza, Boštjan Perovšek, Vasja Progar, Daniel Premec, Irena Pivka, Alenka Pirman, Saška Rakef, Mili Sefić, Maja Smrekar, Saša Spačal (Agapea), Dejan Srhoj, Bojana Šaljič Podešva, Robertina Šebjanič, Igor Štromajer, Jan Turk, Jasmina Založnik, Brane Zorman.

Petdnevno oddajanje v obliki FM razstave je posvečeno prerezu desetletne produkcije platforme radioCona, ki je v našem prostoru opozorila na uporabo radijske frekvence kot javnega in galerijskega prostora ter ponudila nov polet udeleženim pri ustvarjanju in promociji zvočnih in radijskih del. Pomenljiv naslov ICEbreakerFM, kaže potencial frekvenčnega prostora, ki ga je Cona v kontekstu radijskih, kuratorskih in umetniških praks v teh letih »lomila« in razpirala.

Prva leta delovanja so bila usmerjena predvsem v sistemske tematike (avtorske pravice, dostop do frekvenc, FM frekvenca kot javni in galerijski prostor). Danes projekt vzpostavlja pogoje za predstavljanje in ustvarjanje zvočnih del. Ustvarja pa tudi prostorske in časovne kontekste za poslušanje teh del, kar poudarjamo z umestitvijo vsakoletne FM razstave v nočni, zimski čas.

Večplasten pregled delovanja platforme radioCona je prikaz konceptualnih in izvedbenih strategij, nastalih v sodelovanju z domačimi in mednarodnimi ustvarjalci. Razstava je hkrati tudi priložnost za osvetljevanje pomena in še kako potrebna produkcijska platforma za ustvarjanje, predstavljanje in afirmiranje sodobne zvočne in radijske umetnosti pri nas ter vzpostavljanje odnosov z mednarodno sceno.

radioCona:ICEbreakerFM izpostavlja in umešča dela in zapise performansov, ki so bili koncipirani v kontekstu zvoka in radijske frekvence kot prostorske komponente. Izbrana dela se osredotočajo na področja akustične ekologije, transmisijske umetnosti, zvočnih sprehodov, različnih oblik mapiranja in intervencij v javni prostor, ki se nenehno premeščajo med urbanim in naravnim okoljem.

Začasno oddajanje je priložnost, da izostrimo čute za poslušanje, se potopimo v trajajoča, meditativna dela ter se prepustimo poetiki zvokov neznanih ali nezaznavnih okolij. Cona razpira in preči meje zvočnih in intermedijskih umetnosti, vzpostavlja prostor za srečevanje ustvarjalcev ter spodbuja interdisciplinarne raziskave.


Pre:gon zime, torek, 13. feb., 20.00–22.00, Kino Šiška, dvorana Komuna
Vstopnina: 2 EUR

Celovečerni koncertni dogodek zvočnih umetnic in umetnikov ob 10. obletnici delovanja platforme radioCona v sklopu FM in spletne razstave radioCona:ICEbreakerFM

Nastopajo:

Amper-o-mat Kriptoplazma (neizdano, live verzija 01, 2017)

Beepblip AMonFM / SDR

OR poiesis  Paradisco

Bojana Šaljič Podešva Občutek za led (Sense Of Ice)

Brane Zorman LU-na MO-on reflekt

Za konec pa še improvizacija lomljenja ledu z vsemi nastopajočimi pod taktirko skladatelja in mojstra posnetkov zvočnih krajin Boštjana Perovška.

radioCona:ICEbreakerFM