18.06.2018

Prihaja Festival Celjski grad

Med 22. junijem in 7. julijem se bo na celjskem Starem gradu, nedvomno najveličastnejšem slovenskem odprtem prizorišču, zvrstil izbor najboljših glasbenih, glasbeno-gledaliških in filmskih programov vrhunskih lokalnih producentov.

Press info

Prihaja festival Celjski grad

Festival Celjski grad organizirajo so Zavod Celeia, Hiša kulture Celje in Mestna občina Celje. S svojim programom zasleduje formo spektakla v njegovi najžlahtnejši različici. 

Festival bodo 22. junija otvorili s koncertom filmske glasbe, ki ga organizira Klub študentov občine Celje, na katerem bodo raznolik izbor glasbe iz slovenskega in tujega filma izvedli Policijski orkester, pevka Raiven, violinist Matej Haas in trobentač Peter Firšt. Dogodek bodo dopolnili plesni ansambel pod vodstvom koreografinje Aje Zupanec, lanski Severjev nagrajenec, igralec Alen Mastnak in vodilni slovenski oblikovalec luči David Andrej Francky.

Naslednji koncertni spektakel bo 29. junija pripravila kultna slovenska zasedba Laibach, ki bo letošnje poletje po daljšem času ponovno na vseslovenski turneji, a ravno za Festival Celjski grad obljublja neponovljivo vizualno doživetje.

Del letošnjega festivala bosta 30. junija in 7. julija tudi predstavi muzikala Veronika Deseniška, ki prihaja na celjski Stari grad že tretje leto zapored. Vseslovenska uspešnica, ki sta jo spisala celjski skladatelj Leon Firšt in najplodnejši slovenski pisec besedil za muzikale Janez Usenik, je ena najambicioznejših glasbeno-gledaliških produkcij tega desetletja, predstave, ki jih, z Evo Černe v naslovni vlogi, izvaja ansambel več kot 60 pevcev, igralcev, plesalcev in glasbenikov, pa si je v preteklih sezonah ogledalo več kot 17.000 obiskovalcev.

Sklepni vikend festivala se bo 6. julija začel z izvedbo slavne Orffove mojstrovine Carmina Burana, ki ga bo v organizaciji z nagrado Prešernovega sklada nagrajenega Slovenskega tolkalnega projekta izvedel 150-članski ansambel z dvema koncertnima klavirjema, veliko tolkalno zasedbo in več pevskimi zbori, zbranimi okoli pevskega zbora Slovenske filharmonije. Spektakularno glasbeno delo bodo dopolnile videoprojekcije Staneta Špegla in pirotehnični učinki.

Vsi dogodki se ponašajo z vrhunsko izvedbo, vizualno dovršenostjo in popolno zlitostjo z veličastnim grajskim prizoriščem, kar na sicer izjemno zahtevnem terenu omogočajo inovativne tehnične rešitve in uporaba najsodobnejše odrske tehnologije. Organizacijski odbor festivala je mesece dela posvetil tudi udobnosti in sproščenosti obiskovalcev dogodkov in pripravil več logističnih izboljšav pri prevozu na grad, ki bo tudi letos na vseh dogodkih brezplačen.

Organizatorji verjamemo, da bo Festival Celjski grad korenito zvišal kakovost že tako bogate celjske kulturne ponudbe in še močneje utrdil sloves gradu kot najveličastnejšega slovenskega poletnega prizorišča ter upamo, da ga čaka še veliko ponovitev.

Vrednost celotnega festivala ocenjujemo na cca. 106.000 EUR. Pridobili smo 11.434,00 EUR sponzorskih sredstev. MOC je prispevala  prispevala 5.000,00 EUR za promocijo festivala ter 15.000,00 EUR za postavitev odra. Prav tako je za promocijo festivala prispeval 5.000,00 EUR iz lastnih sredstev Zavod Celeia Celje. Posamezni producenti vsa programska sredstva zagotavljajo iz lastnih virov.

Vstopnice za posamezne festivalske dogodke  lahko obiskovalci kupijo preko spletnega portala Eventim in na vseh Eventimovih prodajnih mestih v Sloveniji. Prav tako so na voljo na TIC Celje, Glavni trg 17, 03 42 87 936 in na dan dogodkov na Starem gradu Celje. V ceno vstopnice je vključen brezplačen avtobusni prevoz iz stare avtobusne postaje (pri železniški postaji Celje). Prvi odhod avtobusa: 19.30.  Na večini dogodkov bodo obiskovalcem na voljo oštevilčena sedišča.