18.10.2017

Prihodnje leto Festival Europa Cantat v Tallinnu, leta 2021 pri nas

Predstavniki ključnih akterjev pri organizaciji so predstavili projekt, ki v mesto gostitelja vsaka tri leta privabi od 3.000 – 4.000 zborovskih navdušencev iz vse Evrope, pa tudi iz sveta.

Tanja Benedik

Prihodnje leto Festival Europa Cantat v Tallinnu, leta 2021 pri nas
Foto: Sigic

Uvodoma je nekaj besed spregovoril mag. Igor Teršar, direktor Direktorata za ustvarjalnost pri Ministrstvu za kulturo. Povedal je, da se dogodki v takšnem obsegu pri nas zgodijo redko. Leto 2021 sovpada s predsedovanjem Slovenije Evropski uniji v drugi polovici leta, Slovenija takrat tudi praznuje 30. letnico samostojne države. Pri kreiranju predloga za kandidaturo Slovenije so sodelovali Mestna občina Ljubljana (MOL), Ministrstvo za kulturo (MK) in Javni sklad za kulturne dejavnosti (JSKD) in uspeli. Za organizacijo sta se potegovali še mesti Utrecht in Dublin.

Sodelovanje Slovenije z Europo Cantat poteka že več desetletij, leta 1995 je denimo v Ljubljani potekal Evropski zborovski simpozij, dvakrat smo gostili pevski teden Europe Cantat, evropsko tekmovanje mladih zborovskih dirigentov in gostili Evropski zbor mladih. Slovenija sodi po raziskavah v najvišji vrh zborovstva, usklajujemo pa tudi termine zborovskih tekmovanj za veliko nagrado Evrope. Zelo pomembno vlogo ima JSKD, ki skrbi za področje zborovske kulture v Sloveniji.

Vodja Službe za evropske zadeve in mednarodno sodelovanje na MK, Katarina Culiberg, je poudarila, da je dobljena kandidatura izjemnega pomena, saj je to priznanje slovenskemu zborovstvu in njegovim uspehom. Omenimo lahko zmago zbora Carmen manet na zborovski Evroviziji, nastop Dekliškega zbora Škofijske gimnazije na Svetovnem simpoziju za zborovsko glasbo, uspehov na tekmovanjih je preveč, da bi jih naštevali, nenazadnje pa je svojevrsten izvozni artikel tudi zbor Perpetuum Jazzile. Zborovski pevci so močno kulturno gibanje, ki plemeniti družbo, zato ima dodano vrednost tudi na številnih drugih področjih. Projekt sledi dosedanjim prizadevanjem MK na področju mednarodne uveljavitve slovenske kulture ter na področju krepitve kulturnega turizma in je imel povezovalno vlogo že v času priprav na kandidaturo, saj ga je poleg že omenjenih podprlo več vladnih resorjev (gospodarstvo, šolstvo, zunanje zadeve, sociala...). Vsi se zavedajo, da bo imel projekt učinke na številnih področjih.

Direktor JSKD, mag. Marko Repnik, je ponosen na pridobljeno kandidaturo za organizacijo največje zborovske prireditve v Evropi. To bo za JSKD svetla točka za prihodnost. Julija je komisija združenja Europa Cantat prišla v Ljubljano in si ogledala vse nastanitvene zmožnosti  in prizorišča, v kratkem pa se bodo začeli tudi pogovori z vsemi vpletenimi partnerji.

Kot je povedala svetovalka za vokalno glasbo pri JSKD, Mihela Jagodic, je festival osem dni trajajoča prireditev, ki v mesto pripelje med 3000-4000 pevcev, skladateljev, dirigentov in inštrumentalistov s celega sveta in okoli 50 najboljših svetovnih dirigentov in mentorjev, ki se prilagodijo znanju udeležencev festivala. Udeleženci, med katerimi so tako profesionalci kot ljubitelji, starejši in mlajši, imajo različne možnosti sodelovanja: delavnice v trajanju od enega do osem dni, zborovski program pa spremlja bogat spremljevalni program kulturnega dogajanja v mestu, ki teh osem dni živi z glasbo. Za kandidaturo je morala Slovenija zagotoviti, da ima ustrezne pogoje, kapacitete prostorov in partnerjev pri organizaciji projekta.

Projekt bo pomembna referenca za vse izvajalce, je ob zaključku konference dejala Vanda Vrhovnik Straka z Mestne občine Ljubljana, 30-odstotno finančno kritje projekta bosta zagotovila MOL in MK. Pričakujejo, da se bo vložen denar povrnil najmanj enkrat.

Za vtis dogajanja si lahko ogledate kratek video s festivala, ki je bil leta 2015 v Pecsu na Madžarskem.