16.08.2017

Radikalno uho 01: Zgodbe spomenikov

MoTA - Muzej tranzitornih umetnosti bo v sklopu serije Radikalno uho gostili delavnico ustvarjalcev Zvučne mape Beograda, na kateri se bodo udeleženci spoznali z osnovami zbiranja zgodb na terenu in posneli intervjuje o spomeniku na Hribu svobode v Ilirski Bistrici in izbranih spomenikih v Ljubljani. Delavnica bo potekala v dveh delih med 18. in 23. avgustom.

Press info

Radikalno uho 01: Zgodbe spomenikov

Namen projekta Radikalno uho je izdelava zvočnih instalacij / arhivov in zemljevidov preko serije delavnic, na katerih bodo udeleženci pridobili potrebna znanja s področij terenskega snemanja, zvočne dokumentacije, terenskega zbiranja posnetkov in njihove obdelave, itd. Z mentorji in ostalimi udeleženci se bodo naučili organizirati in osmisliti svoje arhive in jih kot rezultat delavnice predstavili na festivalu Sonica 2017.

Radikalno uho 01: Zgodbe spomenikov
18.-20. avgust 2017, MoTA LAB in Hrib svobode v Ilirski Bistrici
21.-23. avgust 2017, MoTA LAB in spomeniki v Ljubljani

Na delavnici bodo ustvarjalci Zvučne mape Beograda predstavili osnove zbiranja zgodb v lokalni skupnosti in z udeleženci posneli intervjuje o izbranih spomenikih in doživljanju skupnih prostorov. Delavnica bo potekala v dveh delih.

1. del: Hrib svobode, Ilirska Bistrica
Od petka, 18. avgusta do nedelje, 20. avgusta
Na delavnici se bomo posvetili spomeniku kiparja Janeza Lenassija in arhitektke Žive Baraga na Hribu svobode v Ilirski Bistrici, ki velja za enega najznačilnejših predstavnikov jugoslovanskega modernističnega monumentalizma. Udeleženci se bodo preko snemanja intervjujev z lokalnimi prebivalci in posamezniki, povezanimi s spomenikom, naučili osnov zbiranja zgodb in zvočnega mapiranja javnega prostora. Organiziran bo prevoz iz Ljubljane na lokacije snemanja.

2. del: MoTA Lab, Ljubljana
Od ponedeljka, 21. avgusta do srede, 23. avgusta
Na tridnevni delavnici se bomo spoznali z metodologijo ustvarjanja zvočnega arhiva zgodb: od njegove zasnove, predhodne raziskave, priprave vprašanj, do izvedbe na terenu in obdelave posnetkov. Tema delavnice bodo izbrana arhitektura in spomeniki Ljubljane.

O mentorjih:
Zvučna mapa Beograda je večletni projekt društva Tačka komunikacije, ki se osredotoča na teme povezane s kulturno dediščino in kulturnim turizmom. Eden osrednjih projektov društva je zvočni zemljevid Beograda, ki preko spletne strani in aplikacije uporabnikom omogoča, da se spoznajo z zgodbami skupnih prostorov različnih beograjskih četrti. Tačka komunikacije svoje delovanje in zvočni zemljevid nadgrajuje z zvočnimi in tematskimi sprehodi ter delavnicami zbiranja in snemanja zgodb.

O delavnicah:
Delavnice so brezplačne. K sodelovanju vabimo vse zainteresirane, posebno pa študente, raziskovalce in posameznike, ki delujejo na področju družbenih ved, humanistike in umetnosti (antropologija, etnologija, novinarstvo, književnost, avdio in radio produkcija, arhitektura ...).

Delavnica je del projekta MAPS, ki ga sofinancira Kreativna Evropa.