27.05.2016

Razpis za mlade soliste in zboriste v mladinski operi Hobit

Glasbena matica Ljubljana vabi mlade pevce soliste in zborovske pevce k sodelovanju pri prvi slovenski izvedbi mladinske opere Hobit kanadskega skladatelja Deana Burryja. Libreto je prevedla Irma Močnik. Rok za prijavo: 10. junij 2016

Tanja Benedik

Glasbena matica pripravlja prvo slovensko izvedbo opere Hobit
Foto: Spletna stran Glasbene matice

Opera je napisana po literarni predlogi J. R. R. Tolkiena za otroški zbor, bariton in komorni ansambel. Nosilno vlogo ima več solistov kot so Bilbo, Gandalf, Thorin, Elrond, pomemben pa je tudi pevski zbor v vlogi škratov.

Pri izvedbi opere Hobit bo sodeloval projektni mladinski zbor Glasbene matice pod vodstvom Irme Močnik. Na avdicijo, ki bo 20. in 21. junija 2016, ob 17.00 v prostorih Glasbene matice (Lajovčeva dvorana) na Vegovi ulici 5 v Ljubljani vabijo soliste in zborovske pevce v starosti od 9 – 16 let. Avdicijo bo vodila zborovodkinja Irma Močnik.

Rok za prijavo je 10. junij 2016 na spletni strani Glasbene matice.

Hobit je že nekaj desetletij eno izmed najbolj branih in priljubljenih del v svetovni mladinski književnosti. Glavni junak romana, mali mož iz rodu hobitov Bilbo Bogataj, skupaj s škratovo druščino in s pomočjo modrega čarovnika Gandalfa potuje v daljno jutrovo deželo, kamor gredo škratje iskat svoj izgubljeni zaklad, ki se ga je polastil zmaj Smaug. Na nevarni in razburljivi odisejadi čez gore, skozi pragozd, podzemne labirinte in pravljična mesta škratje doživijo vrsto zanimivih dogodivščin, naletijo na ajde, grdine, vilince, velikanske pajke in orle, varge in druga nenavadna bitja, ki naseljujejo Tolkienov domišljijski svet.

Skladatelj je opero napisal za Canadian Children’s Opera Chorus in je bila prvič izvedena leta 2004 v Torontu. Doživela je že več ponovitev v Ameriki in Evropi.

Več si lahko preberete na spletni strani GML.