28.04.2017

Rokenrol sevdah

Konec lanskega leta je izšel prvenec skupine Črni Peter. Nostalgično naravnan album, ki nosi naslov Kada se rastaje, je bil leta 2013 v živo posnet v studiu Radia Študent.

Dušan Mijanović

Kada se rastaje

Črni Peter

Kada se rastaje

samozaložba
2016

Konec lanskega leta je izšel prvenec skupine Črni Peter. Nostalgično naravnan album, ki nosi naslov Kada se rastaje, je bil leta 2013 v živo posnet v studiu Radia Študent.

Zasedbo Črni Peter je leta 2012 ustanovil avtor glasbe in pisec besedil Andrej Boštjančič Ruda. Vokalist in kitarist Boštjančič je začutil, da skozi etno skupino Brencl Banda in fusion zasedbo Zmajev rep ne bo mogel dovolj globoko osebnoizpovedno izraziti stvari, ki jih je tedaj doživljal. Zato je zasnoval rokenrol trio ter skozi rokenrol poetiko izrazil vsa čustva, ki jih narekuje življenje. Najprej se mu je pridružil legendarni bobnar Uroš Srpčič, ki je nastopal v skupinah, kot so Polska malca, Lolita, Shyam, The Stroj, Demolition Group, Holder, Primož Simončič trio, Žoambo Žoet Workestrao. Da gre za enega najboljših bobnarjev pri nas, govori podatek, da se je v devetdesetih let lasati vrtnar Marko Brecelj skoraj zjokal in padel v obup, ko je Uroš zapustil njegovo zasedbo Javna traja in se pridružil takrat popularni skupini Transcendence. Črnega Petra je s svojim prihodom dopolnil basist Enej Mavsar, med drugim član skupine The Lift in frontmen elektro rock zasedbe Karmakoma. Trio si je ime nadel po kontroverznem in romantičnem junaku Črnem Petru, ki nima para ter nam vedno pokaže obraz realnosti. Na začetku je bila realnost tria obetavna, saj je v nekaj več kot polovici leta oddelal več kot ducat koncertov, od tega dva v Beogradu. Bil je povabljen v jutranjo oddajo Afterparty na Radiu Študent, ki daje bendom priložnost, da se dokopljejo do kakovostnih avdiovizualnih posnetkov in si s tem olajšajo pot na koncertne odre. V oddaji je Ruda zagotovil, da bo trio v prihodnosti izdal album, verjetno pa si ni mislil, da bo ta zajemal prav material, ki so ga fantje tedaj odigrali v oddaji. Kot je razvidno, je trojka začela počasi drveti po klancu navzdol.

Album sestavlja deset skladb, ki so z izjemo pesmi Ko bila sva vse odpete v srbohrvaščini oziroma zmesi hrvaškega in srbskega jezika. Album v dolžini slabih štirideset minut vsebuje različne glasbene žanre – od rokenrola, blues in garažnega rocka do navezav na folk elemente in sladke psihedelije, kot jih lahko slišimo danes. Komponist Boštjančič je povzel najboljše obrazce iz enciklopedije jugoslovanskega rocka, pri čemer prevladujejo tisti iz druge polovice osemdesetih let. Ta zvočni prostor se razteza od Majk prek poznih Buldožerjev do YU Grupe itd. Osebnoizpovedna rokenrol poetika govori predvsem o iskanju ljubezni, njenem zavračanju, verovanju v usodo, neizmerni bolečini, bežanju, depresiji, izgubi boga, melanholiji, strahu, zlagani ljubezni, nasladi in brezupu. Mešanje emocij ljubezni in črnega žolča nam mučenik Ruda najbolje prikaže v srce parajoči baladi Dvoje predivnih ljudi, kjer hkrati poje in joče: »Ostavio sam te, našu ljubav, i predivne ljude ...« Glasba poslušalcu, še posebno tistemu, ki je obiskoval rock koncerte v času, ko pivo še ni bilo embalirano v pločevinkah, obudi hrepenenje po nečem izgubljenem, bodisi v času ali prostoru. Album deluje zaključeno, saj je zapakiran v mozaik šablon rokenrola, definira pa ga preprosta in razumljiva srbohrvaščina, ki je skozi pop kulturo in ob pomoči represivnega aparata nekdanje države še vedno čvrsto zasidrana pri starejši populaciji. Najudarnejši šlagerji, ki gredo hitro v uho, so nalezljivi in ob doslednem ter pozornem poslušanju nas Ruda skozi hite pritegne v samo sredico žara ljubezni in bolesti. Pri določenih komadih se zgodijo nenadni obrati, ki spremenijo ritmični potek, kar še dodatno potencira evforijo in histerijo prejšnjega dela.

Kakovosten, čustveno nabit album Kada se rastaje ima potencial za živo promocijo na showcase festivalih v okolici. Toda ravno na tem mestu se zastavlja vprašanje smiselnosti izdaje onkraj arhiva, ki je ravno tako dostopen na spletni strani Radia Študent. Skupina, kot kaže, ne deluje več ali pa je v fazi mirovanja, in to ravno sedaj, ko bi morala v nekdanji ožji in širši domovini agilno promovirati rokenrol prvenec, ki bi moral iziti že mnogo prej. Toda ta tavajoča in speča leta so žal že zdavnaj požrle kobilice.