05.12.2016

Ropotarnica Vitje Balžalorskega

V ponedeljek, 5. novembra se bo na četrtem koncertu v okviru cikla Ropotarnica predstavil Vitja Balžalorsky, ki je obenem tudi kurator cikla.

Dušan Mijanović

Ropotarnica

Vitja Balžalorsky je eden izmed najbolj prepoznavnih mlajših kitaristov na slovenski glasbeni sceni. Njegov glasbeni jezik sega od mainstream jazza, elektronike, trših alternativnih glasbenih zvrsti, noisa, pa do improvizirane ter eksperimentalne glasbe. Poznamo ga iz ustaljenih zasedb kot so Balžalorsky/Drašler 3o, Kombo Zlatka Kaučiča , Orchestra Senza Confini, Buche 4, Litošt, Borghesia, Carnaval, ter ad hoc projektov različnih slovenskih in tujih glasbenikov, ki so dejavni predvsem na področju kreativne improvizirane glasbe, ter drugih oblik umetnosti. Zadnje tri sezone vodi Vitja tudi cikel Ropotarnica, ki se odvija v Galeriji Škuc na Starem trgu 21, v starem delu Ljubljane. Enkrat na mesec se galerijski prostor spremeni v klub, kjer se predstavljajo neupravičeno prezrte godbe oziroma glasbeniki, katere odlikuje prodornost, aktualnost, izvirnost in svež pristop.

Lahko poveš kaj več o ciklu in njegovem zanimivem imenu, ki se nanaša na bogato zgodovino ŠKUCa?

Cikel Ropotarnica poteka že tretjo jesen. Glavni koncept cikla so solo nastopi glasbenikov, večinoma dejavni na improvizatorski sceni, vendar to ni pravilo. Ker gre pri solo nastopu za zelo specifično situacijo, je cikel dobil svoj specifični značaj. Galerija ŠKUC ni ravno idealna za muziciranje večjih zasedb. Sama akustika je prebogata in delikatna za take zadebe, to vem iz lastnih izkušenj, saj sem v Galeriji ŠKUC nekajkrat nastopil z različnimi zasedbami, kot tudi solo. Drugi razlog za to odločitev pa je bila ideja, da izvajalec dobi čim večji honorar, kar je edino možno, če gre za solo nastop. Tretji razlog je tudi ta, da pri nas ni cikla tovrstnih solo nastopov.

Program delam sam, z različnimi poznanstvi, pa tudi kakšne namige dobim od svojih kolegov. Nasploh sem dokaj odprt za predloge, dokler gre za solo nastop. Pomembno mi je, da je glasba nastopajočih zanimiva, kreativna, drugačna, drzna in predvsem sveža. Do sedaj so nastopili glasbeniki, kot so Olfamož, Vid Drašler, Jošt Drašler, Vito Marenče, Irena Tomažin, Zlatko Kaučič, Tomaž Grom, Andrea Gulli, Jean Frasais Laporte, Jaka Berger in Samo Kutin.

Ime je res nekoliko zgodovinsko oblikovano. To je bila moja ideja. ŠKUC ima pestro glasbeno zgodovino in temu sem hotel ostati zvest, saj je bil ŠKUC Ropot del ŠKUC-ove glasbene dejavnosti. Po drugi strani pa sem vedel, da bo šlo za zelo specifično glasbo, h kateri kar dobro sede to ime.

Danes v ŠKUCu nastopiš ti. Kaj si lahko obiskovalci obetajo od nocojšnjega nastopa?

Moji solo koncerti so povsem čisto brez kakršnih koli predpriprav. Ponavadi se osredotočim predvsem na situacijo, prostor in energijo v prostoru. Ker pa bodo vsi ti koncerti izdani, se velja potruditi, da naredim nekaj, kar še nisem do sedaj in ne trenutno ne vem, kaj to sploh je. Imam pa neko novo pridobitev na mojem že tako prevelikem pedalboardu, kar zna stvar zasukati v svojo smer, če se bom tako počutil.

Kaj pripravljaš za zadnji letošnji koncert?

Zadnji koncert letos bo odigral moj dober prijatelj in glasbeni kolega saksofonist Cene Resnik. Cene je zelo skromen, ko gre za njegovo glasbo, kar je tudi njegova lepota. Njegovo glasbo bi lahko poslušal cele dneve. Včasih, ko je do mene prišla informacija, da bo igral svoj tenor v Tivoliju, sem se ulegel na klopco v njegovi bližini in imel čudovito glasbeno popotovanje, Cene pa tega sploh ni vedel.

Se je v treh letih že izoblikovala stalna publika, ki obiskuje koncertni cikel?

S časom se je izoblikovala neka stalna publika, čeprav je to odvisno od predvsem nastopajočih. Je pa vsaj približno deset ljudi, ki redno zahajajo ob ponedeljkih v ŠKUC-a. Vse skupaj je zelo enostavno in prijetno. Imamo tudi nekakšen mini prostovoljni šank, tako da si lahko pijačo vzameš s seboj v dvorano. Gre pa predvsem za  umirjene večere zanimive glasbe in mogoče krajše druženje po koncertu, pred ŠKUCem. Lahko se pohvalim s tem, da so koncerti vedno bogato obiskani, kar je odlično. Več kot to si osebno niti ne želim. Zaenkrat je vse tako kot sem si zamislil in upam da bo tudi tako ostalo. Za to se morem tudi zahvalit ekipi iz ŠKUCa, ki vedno poskrbi, da vse poteka kot mora.

Cikel je brezplačen. Kdo to omogoča?

Cikel je podprt s strani Ministrstva za kulturo RS.

Bi želel še kaj dodati?

Vabljeni v Ropotarnico, več informacij pa lahko dobite tudi na FB spletni strani Ropotarnica.

Hvala za odgovore, se vidimo zvečer.