11.07.2017

Seviqc Brežice – SEmper VIva Quam Creata (Vedno živa kot ustvarjena)

Festival stare glasbe Seviqc Brežice je odprl svoja vrata.

Tanja Benedik

Seviqc Brežice – SEmper VIva Quam Creata (Vedno živa kot ustvarjena)
Foto: Arhiv Seviqc Brežice

Letošnji program obsega 9 koncertov v lokalnih okoljih, ki so vnaprej zagotovili svojo podporo festivalu. Sem spadajo Brežice, Dolenjske Toplice, Slovenska Bistrica in Šmartno pri Litiji. Seviqc že nekaj let deluje s težavami, saj finančna sredstva države in potencialnih lokalnih prizorišč po Sloveniji ne zadoščajo za izvedbo programa v takšnem obsegu, kot je to bilo v preteklosti. Kot je povedal umetniški vodja festivala Klemen Ramovš, redno zaposlenih sploh ni več, v ekipi sta zgolj dve zunanji sodelavki.

Prvi koncert festivala se je zgodil že 21. marca ob Evropskem dnevu stare glasbe s slovenskim ansamblom kljunastih flavt Le Phénix, na otvoritvenem koncertu 10. julija v brežiškem gradu pa je nastopila zasedba Evropska baročna akademija iz Abronaya, ki je izvedla projekt Dido in Aeneas (Desmarest & Purcell). Dirigent Paul Agnew, ki tokrat vodi že 22. akademijo v Ambronayu je pripravil zgodbo, ki jo je navdihnil Dido, v kateri se glasba Purcellove opere srečuje z opero Henryja Desmaresta, Didon. Približno ena ura glasbe je izvrstna priložnost za mlade glasbenike, izbrane iz vse Evrope, ki potrebujejo izkušnje in jim jih ta izobraževalni program omogoča.

21. julija v Slovenski Bistrici in 22. julija v Brežicah, se bo predstavil ansambel Concerto di Margherita iz Basla, tam je namreč tudi ena od rezidenc projekta EEEmerging, v katerega je vključenih 37 partnerjev iz vse Evrope. V zasedbi sodelujejo nekdanji študentje glasbene akademije Schola Cantorum Basiliensis iz Basla, med njimi je tudi Slovenka, harfistka in pevka Tanja Vogrin.

Avgusta bomo lahko prisluhnili avstrijski zasedbi Hortus Musicus v Soteski, oktobra ansamblu Nexus Baroque v Šmartnem pri Litiji in Brežicah, novembra pa bo Flamski kvartet kljunastih flavt po tridesetih letih prav pri nas v Brežicah sklenil svoje delovanje. Decembra pa se bo predstavila nemška zasedba Continuum.

Kar trije ansambli so bili za program izbrani preko projekta EEEmerging, tako je njihov nastop podprla Evropska komisija – program Ustvarjalna Evropa.

Celoten program lahko najdete TUKAJ.