13.07.2017

Koščki stare celine

V soboto 15. julija 2017 uradno izide zadnji - deseti - remix terenskih posnetkov iz serije Slices of old continent, ki jo ustvarja Jaka Berger Brgs.

SIGIC

Slices of old continent.

Serijo Slices of old continent oz. Koščki stare celine je Jaka Berger Brgs pričel ustvarjati leta 2013. Osnovana je na ideji predelave terenskih posnetkov afriške celine. Bergerjevo osnovno vodilo pri predelovanju tradicionalnih terenskih posnetkov, je bilo preslikati iskoriščevalske odnose med zahodno družbo in afriško celino, kjer zahodna družba brez občutka tepta, izkorišča, pleni, zaseda ter odloča o ekonomskih in drugih aspektih afriške družbe, se odloča v imenu ljudi, ki jih je vedno dojemala le kot sredstvo iskoriščanja in ne kot družbo, vredno osnovnih odnosov in spoštovanj, kljub temu da smo kot zahodna družba zelo odvisni od produkcije in ljudi z afriške celine. "Zvočno se preslikava iskoriščanja odraža s pretirano in nekonvencionalno uporabo efektov kot so kompresor, distorzija, spremembe tonske lege pitchshift, delay in drugi, ter neupoštevanje standardnih procesov obdelovanja posnetkov ter miksanja glasbe, kar se zazna na ostrih in nasilnih rezih, zankanju, glitchih med zvočnimi kosi, obračanju vzorcev (reverse), itd...," je Berger opisal proces nastajanja.


Za razliko od ostalih devetih predelav, se zadnja ukvarja z govorom oz. jezikom. "Xhosa jezik je prvi bolj artikuliran jezik na planetu, ki je omogočil človeku, da se je lahko izražal bolj kompleksno, ter s tem posledično začel živeti v skupnosti, se organizirati v skupinski lov itd...," je povedal Berger, ki je za zadnjo predelavo vzel citat stare ženice plemena Bushamnov, ki govori ravno o jeziku.

Povezava do izdaje

"S to deseto predelavo zaključujem serijo Slices of old continent, ki je na voljo v digitalni obliki ter napovedujem izdajo fizičnega box seta z podrobnimi besedili o posameznih predelavah v jeseni 2017," je zaključil Brgs.