24.10.2019

Slovenski kitarist in skladatelj Nejc Kuhar prevzema mesto profesorja na Dunaju

Po obsežni in konkurenčni avdiciji je Kuhar postal profesor kitare, pedagoških študij ter moderne glasbe na Dunajski univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost.

SIGIC

Slovenski kitarist in skladatelj Nejc Kuhar prevzema mesto profesorja na Dunaju

Nejc Kuhar ta mesec začenja poučevati kitaro ter sodobno glasbo na prestižni Dunajski univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost (Universität für Musik und darstellende Kunst Wien). Slovenska glasbena scena s tem ni pridobila le edinega slovenskega kitarista, ki redno poučuje na omenjeni univerzi, pač pa tudi novo ime, ki se je pridružilo že nekaterim ostalim glasbenikom, ki so tam učili (npr. dirigent Uroš Lajovic ter saksofonist Oto Vrhovnik, oba upokojena).

Izbori za tako zaželena delovna mesta so zelo zahtevni in pot se za glasbenike pogosto konča že pri samem začetku, ko komisija na podlagi poslanih dokumentov iz obširne liste v ožji izbor povabi le peščico kitaristov. Pri ocenjevanju je pomembnih več kriterijev - od visokošolskih izkušenj, redne koncertne dejavnosti, pedagoškega načrta do same prepoznavnosti kitarista v glasbeni stroki.

Povabljene kitariste nato čaka javna avdicija pred občinstvom in komisijo, ki poteka v treh delih. Prvi del je koncertni in zanj kandidati pripravijo svoj lasten program, ki ga izvedejo kot koncert. Sledita učenje treh študentov različnih nivojev in intervju s komisijo, kjer ima kandidat možnost predstaviti svoj pedagoški koncept in načrte za svoj kitarski razred, hkrati pa se mu zastavi več vprašanj.

Kljub mladosti ima Nejc Kuhar za sabo že veliko izkušenj s poučevanjem na visokošolskem nivoju, saj od leta 2018 uči na Visoki šoli za glasbo Joseph Haydn Konservatorij v Eisenstadtu (Avstrija), kjer poleg kitare predava tudi pedagoške predmete ter komorno glasbo. Leta 2016 je bil kot gostujoči predavatelj povabljen na glasbene univerze v Združenih državah Amerike, kot so The Juilliard School, Manhattan School of Music, Curtis Institute of Music, University of New York, itd.

Svojo zagnanost pri izobraževanju ter motiviranju skladateljev pri komponiranju za kitaro izkazuje Nejc tudi z doktorskim študijem v Angliji, kjer njegova tema poleg kompozicijskega opusa kitarskih koncertov zajema tudi pisanje strokovnega gradiva za skladatelja. Slednje je tudi privedlo do povabila na ugledno šolo The Juilliard School v New Yorku, kjer bo Nejc v letu 2020 gostujoči profesor.

Profesor, za katerega prosto mesto je bila razpisana avdicija, je bil hkrati kitarist ter skladatelj, zato je razpis akademije zahteval enake kvalifikacije tudi od njegovega naslednika. Tako so morali kandidati izkazati pedagoške in kitarske veščine, poleg tega pa so se morali dokazati tudi v kompoziciji in tematiki 'moderna/sodobna glasba'. Ravno zahtevano pa pravzaprav povzema celotno kariero Nejca Kuharja, ki tako svojo kitarsko in kompozicijsko aktivnost nadaljuje na novi akademski poti.