31.05.2017

Slovenski komorni orkester Dunaj prireja prvi koncert z Bernardo Fink

23. junija bo v avstrijski prestolnici zanimiv koncert slovenskih glasbenikov.

Sigic

Slovenski komorni orkester Dunaj prireja prvi koncert z Bernardo Fink
Foto: SKOD

Slovenski komorni orkester Dunaj združuje slovenske in dunajske glasbene in kulturne pobude. Slovenci so od 16. stoletja igrali pomembno vlogo v dunajskem glasbenem življenju – tako prvi poklicni orkester kot Dunajski dečki so bili ustanovljeni na pobudo prvega dunajskega škofa, Jurija Slatkonje iz Slovenije. 

SKOD v sproščenem in ustvarjalnem ozračju povezuje uveljavljene glasbenike iz različnih pomembnih avstrijskih in slovenskih orkestrov s slovenskimi študenti v svetovnem središču glasbe – na Dunaju. SKOD dokazuje visok nivo slovenskih glasbenikov in opozarja na prisotnost v nekdanji prestolnici, Dunaju, ki je bil za Slovence vedno najpomembnejše kulturno središče.

SKOD predstavlja slovenske skladatelje na Dunaju, ne zanemarja dunajske klasike, ki je za vse glasbenike posebnega pomena, in se posveča glasbi 20. stoletja iz različnih kultur. SKOD neguje kulturno raznolikost in predvsem kulturno izmenjavo med Avstrijo in Slovenijo. Za orkester je zelo pomembna promocija slovenskih sladateljev in s tem boljša predstavitev slovenske ustvarjalnosti na Dunaju.

Tokrat bo Slovenski komorni orkester Dunaj izvedel dela Uroša Kreka, Josepha Haydna in Aarona Coplanda skupaj s Prešernovo nagrajenko, priznano pevko Bernardo Fink. V orkestru igrajo tudi dunajski filharmonik, kontrabasist Iztok Hrastnik, članica prvih violin Dunajske državne opere, Petra Kovačič in solo violist Koroškega simfoničnega orkestra Nejc Mikolič.

Koncert je nastal na pobudo orkestra s pomočjo organizatorja, Slovenskega kulturnega centra s sedežem v hotelu Korotan in Skice, slovenskega kulturnoinformacijskega centra na Dunaju.

Koncert se bo začel v petek, 23. junija, ob 20. uri, na naslovu Albertgasse 35, 1080 Wien.