17.02.2011

Slovenski samospev z Bernardo Fink

V zadnjih februarskih dneh bo pri ugledni založbi Harmonia mundi izšla plošča s samospevi slovenskih skladateljev v izvedbi Bernarde Fink.

uredništvo

Naslovnica plošče Pesmi in dueti iz Slovenije

V zadnjih februarskih dneh bo pri založbi Harmonia mundi izšla plošča s samospevi slovenskih skladateljev v izvedbi Bernarde Fink. Finkova je samospeve posnela z dolgoletnim umetniškim sodelavcem, pianistom Anthonyjem Spirijem, in bratom, basbaritonistom Markom Finkom. Plošča bo izšla v koprodukciji z Društvom slovenskih skladateljev, spremno besedilo pa je prispeval muzikolog, dirigent in pedagog Tomaž Faganel. Pri Edicijah DSS predvidoma marca načrtujejo tudi notno izdajo pesmi s plošče.

Plošča Pesmi in dueti iz Slovenije je redka priložnost, da se slovenska glasbena tradicija podrobneje predstavi mednarodni glasbeni javnosti. Pri tem je pomembno, da gre za izdajo pri eni najuglednejših založb klasične glasbe. Harmonia mundi namreč že vrsto let vzdržuje visoko umetniško raven svojih diskografskih izdaj in se z njimi postavlja ob bok največjim založnikom klasične glasbe. Za razliko od založb, kot sta Deutsche Grammophon in Decca, ki nastopata pod okriljem multinacionalke Universal, ali denimo EMI, se Harmonia mundi zaenkrat ne ukvarja z lansiranjem zvezdniško naravnanih projektov, temveč v prvi vrsti skrbi za umetniški vtis skrbno izbranih izvedb.

V zadnjem času je mezzosopranistka Bernarda Fink pri založbi Harmonia mundi izdala vrsto uspešnih izdaj. Izvedbe Bachovih kantat, Berliozovega cikla Poletne noči, Dvořákovih, Brahmsovih, Schubertovih in Schumannovih samospevov so bile v specializiranih revijah praviloma deležne dobrih kritiških mnenj. Tokrat torej snemalno dejavnost nadaljuje in nadgrajuje s slovenskimi skladatelji samospevov. Izbrana dela se gibljejo po časovnem in slogovnem razponu romantične tradicije – od temeljev slovenske glasbene romantike, del Kamila Maška, Davorina Jenka in Benjamina Ipavca, do premikov v findesièclovsko izraznost Frana Gerbiča in odmeva romantizma v glasbi Lucijana Marije Škerjanca.

Bernarda Fink bo z Anthonyjem Spirijem nekatere samospeve s plošče izvedla jutri, v petek, 18. februarja, v mariborski Dvorani Union na koncertu komornega cikla Narodnega doma Maribor. Poleg skladb Zorka Prelovca, Josipa Pavčiča, L. M. Škerjanca in A. Lajovica bodo na sporedu tudi pesemski cikli Schumanna in Mahlerja.