16.05.2016

Sonica Classics V: Jozef van Wissem, 16. maj 2016, Vodnikova domačija

V sklopu serije Sonica Classics bo nastopil lutnjar Jozef van Wissem.

Press info

Sonica Classics V: Jozef van Wissem

Vodnikova domačija

Sonica Classics V: Jozef van Wissem

16. maj 2016

Vstopnice: 8 EUR v predprodaji / 10 EUR na dan dogodka

Ponedeljek, 16. maj 2016, ob 20 uri

Jozef van Wissem je skladatelj in lutnjar, ki se je igranja na ta eklektični instrument učil pri Patu O'Brienu v New Yorku. Jozef van Wissem je nizozemski skladatelj in lutnjar, širšemu občinstvu najbolj znan po svojem sodelovanju z režiserjem Jimom Jarmuschem, s katerim sta ustvarila dva albuma: Concerning the entrance to eternity (Important records, 2012) in The mystery of heaven (Sacred Bones Records, 2012). Van Wissem je z njim sodeloval tudi pri soundtracku za film Večna Ljubimca ter zanj prejel nagrado za najboljšo filmsko glasbo v Cannesu leta 2014.

Lutnjo vpeljal v najrazličnejše projekte: za londonski Narodni Muzej je zasnoval soundtrack za sliko Hansa Holbeina ml. Ambasadorja, za videoigro The Sims Medieval pa je poleg glasbe prispeval še svoj glas. Zadnje čase se posveča predvsem filmski glasbi.
V samostojnih projektih skozi lutnjo raziskuje repeticijo in minimalizem ter poskuša to glasbilo umestiti v sodobno zvočenje. Njegove kompozicije so romantične, pravljične in meditativne ter večinoma slonijo na preigravanju nekaj osnovnih tonov in preprostih melodij, v čemer glasbenik vidi osrednji izziv svojega ustvarjanja.
V Ljubljano prihaja v sklopu turneje ob izdu novega studijskega albuma When shall this bright day begin.

Več o koncertu ter o nakupu vstopnic