26.08.2019

Sound Explicit 2019

V ponedeljek, 2. in torek, 3. septembra 2019 bo v Galeriji Jakopič potekal Sound Explicit 2019.

Press info

Sound Explicit 2019

Sound Explicit je ciklus zvočnih in avdio eksperimentalnih perfomansov, ki predstavljajo širok žanrski razpon – od zvočnih raziskav, improvizirane glasbe do eksperimentalnih zvočnih projektov. Ciklus je bil zasnovan v letu 2003, da bi podprl neodvisno raziskovanje in kreativno ustvarjanje na področju zvočnih umetnosti, ki so redkeje zastopane v slovenskih programskih shemah.

Ponedeljek, 2. september 2019 ob 20. uri, Jakopičevaga galerija - Ljubljana

Kratki solo nastopi, dueti in skupni nastop.

Marko Črnčec

Skladatelj in pianist Marko Črnčec je eden najuspešnejših in na tujem priznanih sodobnih slovenskih glasbenikov. Trenutno živi v New Yorku. Sodeloval je s številnimi velikimi imeni svetovne jazzovske scene, kot so Bob Mintzer, Seamus Blake, Michael Philip Mossman, Marcus Gilmore in mnogi drugi. Izdal je pet avtorskih plošč, ki so prejele odlične mednarodne kritike. Njegov album Devotion (Whirlwind Recordings, 2014) je bil po mnenju jazzovske publikacije All About Jazz eden izmed dvajset najboljših jazz plošč v letu 2014. V letu 2019 je izdal albuma Place to Live (Justin Brown, Harish Raghavan, gost JonathanHoard) in The Brooklyn Sessions (Marko Črnčec, Joris Teepe, Billy Hart).

Aljoša Jerič

Bobnar in tolkalec Aljoša Jerič je po diplomi na tržaškem konservatoriju znanje s področja jazza in afro-kubanske glasbe nabiral na potovanjih v New Yorku in Havani. Tu se je učil od glasbenikov, kot so Reggie Workman, Jimmy Cobb, Nat Adderley in Victor Lewis. Od leta 2003 ponovno živi v Sloveniji in poučuje tolkala na Glasbeni šoli Koper. Med njegovimi pomembni sodelovanji velja omeniti igranje z Markom Turnerjem, Duškom Gojkovićem, Rachel Gould, Danilom Gallom, Marcom Abramsom idr.

Igor Lumpert

Saksofonist, aranžer, glasbeni režiser, producent, pedagog in skladatelj Igor Lumpert, ki že devetnajst let živi in ustvarja v New Yorku, je sodeloval s svetovno znanimi glasbeniki, kot so Robert Glasper, John Abercrombie, Reggae Workman, Ben Monder, Drew Gress, Matt Brewer in Damión Reid. Svojo skladateljsko nadarjenost je dokazal na nedavno sklenjeni svetovni turneji s svojo skupino Innertextures, s katero je za založbo Clean Feed posnel zgoščenko Eleven.


Torek, 3. september 2019 ob 20. uri, Jakopičevaga galerija - Ljubljana

Kodály Spicy Jazz

Kodály Spicy Jazz je mlada madžarska zasedba (2017), katere člani so aktivni v različnih glasbenih skupinah in redno nastopajo tako doma kot v tujini. Cilj projekta Kodály Spicy Jazz je omogočiti mladim, da ponovno spoznajo glasbeno zapuščino Zoltána Kodálya. Slednji je z odkritjem tradicionalnih ljudskih pesmi in uporabo njihovih elementov v jazz glasbi zaznamoval glasbeno sceno 20. stoletja. Kvartet Kodály Spicy Jazz je ustvaril nove priredbe Kodályjevih ljudskih pesmi in jih »začinil« po svoje.
Zasedba: Zoltán Cséry, klaviature; Dániel Görögh, trobenta; György Szentgallay, bas kitara; Márk Köles, bobni.

Denis Beganovič Trio

Glasbenik, skladatelj, producent in multiinstrumentalist Denis Beganovič bo s triom predstavil svoje najnovejše skladbe s prihajajočega albuma Senses. Poleg pozavnista Denisa Beganoviča akustični trio sestavljata še Mario Babojelič (klasična kitara in efekti) in kontrabasist Peter Smrdel. Avtor album Senses opisuje kot osebno-intimen, ambientalen. Skladbe so nastajale lansko jesen in zimo, sanje in letni časi pa so vsebinski okvir albuma.