07.12.2013

Sozvočje 500 mladih glasov v počastitev svetovnega dneva zborovskega petja

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) vabi v nedeljo, 8. 12. 2013, ob 18.00, v Gallusovo dvorano Cankarjevega doma na koncert združenih mladinskih zborov Potujoča muzika.

Potujoča muzika spada tudi v množico prireditev po svetu, ki bodo počastile svetovni dan zborovske glasbe (2. nedelja v decembru), in bo največja temu namenjena prireditev v Sloveniji.

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) vabi v nedeljo, 8. 12. 2013, ob 18.00, v Gallusovo dvorano Cankarjevega doma na koncert združenih mladinskih zborov Potujoča muzika. Gre za zahteven projekt, v okviru katerega bo ubrano zapelo več kot 500 mladih iz vseh koncev Slovenije. 13 izbranih mladinskih zborov iz vseh regij, ki so se v zadnjih dveh letih dokazali na regijski in državni ravni, bo ob tej priložnosti prvič nastopilo skupaj. Ta edinstveni koncert bo del množice prireditev, ki se bodo v počastitev svetovnega dneva zborovskega petja zvrstile po svetu, in bo največja temu namenjena prireditev v Sloveniji. Koncerta se bodo udeležili tudi predsednik republike Borut Pahor, minister za kulturo dr. Uroš Grilc in župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković. Koncert bosta posnela Televizija in Radio Slovenija.

V družbi, ki vse bolj temelji na tekmovalnosti in individualizmu, je koncert, za katerega mladi na različne načine vadijo že nekaj časa, priložnost za ustvarjalno povezovanje in spletanje novih prijateljskih vezi. JSKD je množični koncert prvič organiziral pred dvema letoma in si bo prizadeval, da bi ta postal tradicionalna bienalna pripreditev in nagrada za najboljše mladinske zbore ter priložnost za slovenske skladatelje, da napišejo nove zborovske skladbe, ki bodo vsakič izvedene prav na koncertu združenih mladinskih zborov Potujoča muzika.

Svetovni dan zborovskega petja praznujemo drugo nedeljo v decembru vse od leta 1991. Od takrat je dan na poseben način obeležilo že več kot 15.000 zborov in več milijonov pevcev po vsem svetu. Osnovni namen dneva zborovskega petja je, da ne iščemo v glasbi le oblikovne popolnosti in poustvarjalne lepote, temveč z združenimi močmi slavimo solidarnost, mir in razumevanje.

Pobuda za koncert združenih mladinskih zborov, ki se bo zgodil v nedeljo, 8. 12.,  se je začela razvijati pred tremi leti na državnem tekmovanju otroških in mladinskih zborov v Zagorju ob Savi ob debatah o vse težjih razmerah za delo z mladinskimi zbori, zaradi česar pada njihova raven kakovosti. Težave so se pojavile z devetletno osnovno šolo, saj zbori zaradi obilice izbirnih predmetov, ki jih obiskujejo učenci, marsikdaj ne uspejo več organizirati skupnih vaj, zato zborovodje običajno vadijo le z nekaj pevci in zato vse pogosteje izbirajo lahkotno in manj kakovostno literaturo. Zaradi vse težjih razmer so se mladinski zborovodje strinjali, da je za popularizacijo mladinskega zborovstva treba nujno nekaj ukreniti in tako je nastala ideja o velikem mladinskem koncertu, ki bi mladim vlil občutek pripadnosti veliki zborovski skupnosti in jih ustvarjalno povezal. Tako sta nastali dve prireditvi – množični zborovski BUM v Mariboru, ki popularizira petje in slovensko literaturo, ter Potujoča muzika, katere namen je nagraditi sposobnejše zbore, naročati novo literaturo slovenskim skladateljem in izdajati novo zborovsko literaturo, ki bo temeljila na sodobnejših tekstih. 

Že pred poletnimi počitnicami smo izbrali sodelujoče zbore, ki so se v zadnjem letu še posebej izkazali, in tik pred začetkom šolskega leta njihovim zborovodjem razdelili note. Tako so pevci septembra ob velikodušni podpori ravnateljev in skrajni zagnanosti zborovodij preživeli skupaj kar nekaj dodatnega časa. Z vztrajnostjo in potrpljenjem so se v dveh mesecih naučili toliko programa, kot bi ga sicer osvojili v celotnem šolskem letu. Vadili so lahko tudi doma, saj smo jim posneli vsak glas skupaj s spremljavo in uredili dostop prek spleta. Mladi pevci so tako sprva vadili vsak zase, nato pa sta imela v novembru po dva zbora iz vsake regije še eno skupno vajo, kjer so se mladi spoznali med seboj ter ugotovili, kako lahko svoje petje še izboljšajo. Vsi skupaj se bodo prvič srečali na dopoldanski vaji na dan koncerta, kjer bo glavni izziv vseh vpletenih uglasiti in ukrotiti vso to množico glasov. 

Spored prireditve si lahko ogledate TUKAJ.