13.05.2011

Spet nove Brojeve reggae deviacije

Mate Brodar – Bro, eden redkih domačih reggae glasbenikov, s singlom oziroma različicama Siddhartine Lunanai, napoveduje izid drugega albuma, ki naj bi izšel jeseni.

Maruša Bertoncelj

Bro na festivalu Soča Reggae Riversplash leta 2009 (foto: Maruša Bertoncelj)
Foto: Maruša Bertoncelj

Na začetku letošnje jeseni se nam obeta izid drugega studijskega albuma Mateta Brodarja – Broja, ki se je dve leti nazaj prvič predstavil v »reggae barvah«. Bro, polovica nekdanjega dua Da Phenomena, je namreč v času obstoja te zasedbe začel raziskovati žanr, nad katerim se je navdušil po obisku Jamajke. S prestopom na samostojno glasbeno pot je poskrbel za zapolnitev te vrzeli na slovenski glasbeni sceni; kljub veliki priljubljenosti reggaeja in duba je namreč za naštevanje vseh do danes izdanih reggae albumov domače produkcije preveč že prstov ene roke.

Serious Reggae Deviations, Brojev prvenec, je bil zato na neki način nov mejnik, in če se je bilo bati, da bo z njegove strani pri tem ostalo, smo se na srečo zmotili. Kot šolani multiinštrumentalist z diplomo iz jazza, sicer pa s pretežno mainstreamovskimi preteklimi izkušnjami, je na prvem albumu vsekakor imel še nekaj rezerv, predvsem po interpretacijski in produkcijski plati. V živo, kakor je bil s svojo zasedbo The Towel Stealaz v zadnjih nekaj letih doma in na tujem zlasti aktiven, je vedno zvenel dosti pristnejše, kar se nedvomno že pozna na izdelkih in v pristopu novejšega datuma. Pred kratkim je namreč ponudil v poslušanje teaser s prihajajočega novega albuma. Singl, ki ga je moč slišati na vseh njegovih spletnih glasbenih profilih, prinaša dve zanimivi različici priredbe (po vseh teh letih bržkone precej manj zanimive) Siddhartine Lunanai, ki jo je Bro, kot pravi sam, že dolgo »slišal« v bolj počasni, reggaejaški verziji. In tako je nastala najprej nova slovenska Lunanai, tudi z novim besedilom, ki mu ga je pomagal spisati Trkaj. Ta v komadu svoje tudi odrapa, vsebinsko pa ne gre za bistveni odklon od izvirnika, se pravi, da ohranja svoj »anti« duh.

Komade s prihajajoče plošče bo Bro predstavil na koncertu 27. 6. v Kinu Šiška, ko bo z bandom uvedel koncert zasedbe Gentleman & The Evolution.

Singl ima svojo angleško verzijo, kjer Trkaja zamenja Jah Mason, eden bolj znanih in priljubljenih reggaejaških pevcev nove generacije. S slednjim si je Bro nedavno delil oder v ljubljanskem klubu K4, kjer je Bro večinoma predstavil nove preobleke starih komadov, čeprav je zvočno že malce namignil, kaj bo prinesel novi album: vsekakor drznejšo in močnejšo »obdelavo«, tudi v dubstep maniri. V napovedi lahko preberemo, da bodo poleg omenjenih dveh na albumu gostovali še Buda iz zasedbe Elvis Jackson ter pevki Maja Keuc in Mojca Zalar. Kot zanimivost velja omeniti, da bo album produciralo več različnih parov rok, kar bo, upajmo, prineslo dodano vrednost. Razen Lunanai in verzije enega od priljubljenih riddimov (reggae inštrumentalov, namenjenih za nasnemavanje verzij različnih avtorjev) Bro obljublja tudi povsem nove komade.

»Vesela jesen« bo torej po glasbeni plati pospremljena s svežo »domačico«.