12.05.2018

Spet plavajoče, spet ob Dravi

Festival Lent 2018 bo znova imel plavajoči Glavni oder na Dravi, spremenjeni lokaciji Večerovega in Jurčkovega odra ter zgoščen, toda pisan program.

Jaša Lorenčič

Festival Lent: David Kastelic & Vladimir Rukavina
Foto: Jaša Lorenčič

Festival Lent ima vedno pripravljen plan B. Tako pravijo v Mariboru. Toda letos se vrača plan A. Glavni oder na Dravi bo znova plaval pri Vodnem stolpu, potem ko je Mestna občina Maribor zagotovila sredstva in izbrala (edinega prijavljenega) izvajalca. Oder že gradijo in naj bi bil postavljen do začetka festivala, 22. junija, zato je Narodni dom Maribor, organizator Festivala Lent, v sredo, 9. maja, predstavil program letošnjega Festivala Lent, ki bo potekal do 30. junija.

»Festival Lent je največji multimedijski žanr, še vedno veliko več kot le doživetje kulture. Spet se vračamo na izhodiščne pozicije: Glavni oder bo spet plaval na Dravi. Oder bo dosti večji, kot smo ga bili vajeni do sedaj. Počasi prihajamo k temu, kar smo želeli že pred šestindvajsetimi leti, ko smo s festivalom začeli, in še tri leta pred tem, ko smo začeli s Folkartom, iz katerega Lent izhaja,« je povedal Vladimir Rukavina, direktor Narodnega doma Maribor in Festivala Lent. Če letos čaka festival 26. edicija, bo jubilejno 30. izvedbo izživel Folkart s skupinami iz Argentine, Peruja, Kenije, Indonezije, Srbije in Slovenije. 

Spremembe bodo letos doživele zlasti stalnice. Z vrnitvijo Glavnega odra (pričetki ob 21.30) ima Lent (naj)večjo kapaciteto doslej: do 2.800 gledalcev bo lahko spremljajo že Labodje jezero na uvodnem večeru v izvedbi Baleta SNG Maribor. »To je bila dolgoletna želja,« je pojasnil Rukavina. Glavni oder bo nato v soboto gostil 100 violin: romski simfonični orkester iz Budimpešte, ki nikoli ne igra z notnim zapisom. Preverjeni stalnici sta Vlado Kreslin z Malimi bogovi in Beltinško bando (27. junij) ter Dorđe Balašević (29. junij). »Zaigral bo premierno unplugged verzijo,« se veseli Rukavina. 

Zanimivo, za najbolj mamljivo vstopnico – festivalska lenta stane 25 evrov, 15 evrov za študente in dijake, omogoča pa obisk 80 prireditev; doplačila za nekatere koncerte in predstave bodo štela od 5 do 20 evrov – ni označil gostovanja Plavega orkestra (25. junij), temveč koncerte na Odru minoriti oziroma Jazzlentu (pričetek koncertov ob 22. uri), kot se je nekoč imenoval. Ta ponuja najbrž najpestrejšo, a vsekakor kvalitetno ponudbo od festivalskega torka do sobote, ki ga bo v ponedeljek z prvim od treh Jazzpodijev začel Big band RTV Slovenija z Markom Črnčecom. Lent se letos ponaša s prihodom 64-letnega Juana De Marcosa, ki bo z Afro-Cuban All Stars (27. junij) pokazal, kako je soustanovil Buena Vista Social Club. Kar zadeva sam jazz, bo Minorite odprl Richard Bona s skupino (26. junij). Lentovci kot adut izpostavljajo nominacijo za grammyja švedskega kitarista Ulfa Wakeniusa, ki bo prišel k nam s korejsko vokalno superzvednico Jun Sun Nah (28. junij), preden bosta oder prepustila Viexu Farki Touréju, malijskemu prebiralcu kitarskih strun (29. junij) in kalifornijskim psihedeličnim soul tipom Monophonics (30. junij).

»Zaradi mnogih neznank smo kolebali, ali spet v spektakle ali v to, kar smo želeli dalj časa. Oživeli smo staro mestno jedro, park, nabrežje. Oživeli bomo tudi čez dan, še bolj bodo utripali tudi dnevi. Pozor! Muzika na cesti! je novi programski sklop, s katerim želimo angažirati mlade skupine, da bi animirale mlade prebivalce našega mesta. Natečaj na Grajskem trgu ter v Poštni in Gosposki ulici bo popestril mariborski utrip.« Nastopi neuveljavljenih imen bodo ob 11. in 17. uri. 

Lokacijo bosta zamenjali oziroma spremenili dve stalnici: Večerov in Jurčkov oder. Prvi je bil sinonim za zrelo rockersko, funk, pop, soul in hip-hop mešanico domačega, regionalnega in svetovnega, in sicer na Vojašniškem trgu blizu stare trte. Zdaj se Večerov oder (pričetki koncertov ob 21. uri) seli na Trg Leona Štuklja, ogromno dnevno sobo Maribora, kjer je bil minuli dve leti Glavni oder in se tam različno obnesel.

Bodo pa koncerti na Večerovem odru poslej brezplačni, prej so bili namreč tri leta ograjeni. Program je pisan. Ostaja Piše se leto, ki ga bodo tokrat samostojno oddelali Pankrti (22. junij), domači aduti so še Demolition Group z novim albumom Pojdiva tja (25. junij) ter Muff (28. junij), priložnost pa bodo kot predvozači dobili Joker Out, Bro, Emkej in oblečeni moški ter Uma. Od preverjenih imen prihaja Goran Bare z Majkami (23. junij), britanski imperij bodo predstavljali Bad Manners, ska favoriti osemdesetih (24. junij), in Uncle Frank, bobnar Fun Lovin Criminals (26. junij), ter avstralski Dub FX, ultimativni uličar (29. junij).

»Prihaja do nekaj rošad: vsi smo bili vajeni Večerovega odra, kamor danes selimo Jurčkov oder. Na ta način želimo, da bi se dogajanja intenzivirala ravno na tem trgu, ki je bil zadnji dve leti zaseden z Glavnim odrom,« pojasnjuje Rukavina, ki je Jurčkov oder označil za poslej bolj umirjen, ne več tako rockerski. Oder bo stal približno tam, kjer je bil prej Večerov, le da pri fontani pri stari trti. Na Jurčku se bodo od 20.30 ure na promenadi predstavili Hamo & Tribute 2 Love (22. junij), Katalena (23. junij) in Cubismo (27. junij). Za bolj intimno izkušnjo se priporoča obisk Sodnega stolpa (pričetki ob 21. uri), ki ga bo odprl Janez Bončina Benč ter pripravil teren za Ota Pestnerja & Jazz Club Gajo Quartet (27. junij), z ansamblom pride še istrska etno favoritinja Tamara Obrovac (23. junij), Denise Dantas pa s premešanim kvartetom brazilske usmerjenosti (24. junij). »Za dodatno barvitost je tu Salon glasbenih umetnikov v Dvorani Union,« je dodal Rukavina in izpostavil dve možnosti za zaključke večerov. Obe sta že stalnici: Mladinin oder, ki počasi predaja štafeto mlajši ekipi, bo imel vsak večer vsaj dve imeni in odpira večere od 23. ure dalje z Oliversom, britanskim dub-step »šusom«, ki mu bo uvodno soboto sledila Sassja, nepopustljiva sestavljalka rim iz BiH, medtem ko bodo pod tribunami Minoritov DJ večeri na uradnih after-partyjih vse dni razen v nedeljo, ponedeljek in torek. 

»Eh, saj bo, še vedno je Lent na koncu bil« – to naj ne bo več krilatica, je poudaril Rukavina. Letošnji festival bo »težek« predvidoma okvirno toliko kot lani, torej 1,2 milijona evrov, vendar tudi menjava sponzorja, ki naj bi odštel več kot predhodnica, nakazuje spremembe: »Lepo poletje bo v Mariboru!«

Celotni program letošnjega festivala si lahko ogledate TUKAJ.