25.10.2015

SSSR – Sodobni slovar slovenskega rocka

Tole je videnje izpod odra. Čas je. Čas je za slovar ...

Jaša Lorenčič

Jaša Lorenčič je glasbeni novinar in publicist, športni novinar, občasni literat in bloger, ki je pisal za Večer in številne druge medije. L. 2013 je bil razglašen za novinarskega debitanta leta. (Foto: Arhiv avtorja)
Foto: Arhiv avtorja

Tu se zdaj ne delam norca. Res ne. Prisežem. Še manj žalim, se zafrkavam ali kaj hujšega. Niti približno. Tole je kreativni, pobalinski, jebivetrski, lucidni razmislek, videnje nekoga, ki je bil prevečkrat tiho ob medsebojnem pokroviteljskem trepljanju po rami, zaradi katerega se s kitarami ne prežaga niti dreves, kaj šele gozda, da bi dobili planjavo, na kateri bi svobodno zadihala domača rock scena. Ki se, da ne bo pomote, v tem slovarju ne razlikuje kaj dosti od mednarodnega okoliša. Ima pa svoje posebnosti, o katerih se ne govori, ne piše, so pa neobhodni del te naše scene. Ki se z redkimi izjemami à la Mi2 ogiba realnosti in se skriva in beži v varno umetniško zavetje. Tole je videnje izpod odra. Čas je.

Akreditacija. V redkih primerih dejansko upravičen dostop novinarjev v zameno za poročanje o koncertu, pri čemer gre lahko tudi samo za napoved, oziroma drugače, napoved je skorajda predpogoj, in to ne glede na to, kakšno je nato poročilo o koncertu (glej recenzija). Sicer pa delež novinarjev na guest listi deluje po principu obratnega sorazmerja: več ko je novinarjev, manj je novinarskih prispevkov.

Backstage (izg. bêkstejđ, slov. »zaodrje«). Soba, kavč, praviloma brez kopalnice, wc-ja ali v bistvu vsega tistega, kar ste videli na televiziji. Pica, pivo in veliko čakanja. Ter nalepk drugih bendov.

Bis. Dodatek benda, pri katerem publika dejansko začne ploskati in se končno prebudi, kar precej podaljša vsak koncert. Vsak bend naj si pripravi bis v dolžini vsaj 50 % napovedanega repertoarja, saj se pri nas skupine, ki pridejo do bisa, težko spusti z odra.

Garderoba. Z redkimi profesionalnimi izjemami bodisi neskončno čakanje v vrsti ali pa eno stojalo, na katerem je več bund kot v dveh nadstropjih trgovine H&M.

Guest lista. Praviloma je na tem seznamu vsaj tretjina res vsega živega in je lahko, če ste lastnik kultnega renomeja, tudi doživljenjski abonma. Tudi na najmanjših koncertih se guest lista deli po barvi zapestnic. Razlika? Temperatura piva, možnost dostopa do narezka in obvezni selfie, ki potrjuje družbeni status.

Intervju. Sramežljivo, zadržano, skromno in predvsem utišano razmišljanje glasbenikov o svojem delu. Vsebuje »mi smo drugačni od drugih« in nekje so omenjeni Modrijani.

(Običajni) koncert. Vaje, priprave za tradicionalni koncert – obletnico.

Konzumacija. Nekoč del vstopnine oziroma plačanega dodatka, danes je to žvekanje piksne piva pred vstopom, sploh če ste v družbi kadilcev.

PR. Sredstvo za pisanje o tem, da je bend izdal videospot, menjal strune, razmišljal o morebitnih koncertih ali da je na voljo za intervjuje pred izidom plošče, ki je za zdaj niti novinar še ne more poslušati. Saj ni važno, kaj se piše, samo da se piše.

Predskupina (arhaično, zastarelo). Če se danes še pojavi, je tam praviloma v obliki prostovoljnega prispevka za daljši žur.

Recenzija. Fotografija slabe kvalitete na Facebooku, tri dvostavčne in štiri enostavčne povedi, pripis »bilo je super« in čakanje na všečke.

Rider (izg. rajder, lahko tudi »glasbene želje«). Najbolj skrbno urejen dokument v glasbi, bolj kot notno črtovje ali besedila komadov. Praviloma se tu pokaže največja kreativnost benda in tudi progresivnost oz. sposobnost organizatorjev za uresničevanje glasbenih želja.

Roadie (izumirajoče). Dejansko najboljši kolegi vseh članov benda.

Rock zvezda. Pri nas nujno živa oseba, saj preminula takoj dobi pridevnik »bivša« ali »nekdanja«. Takih »pravih« rock zvezd sicer nimamo (vsaj ne takih kot v tujini), imamo pa rockerje, ki jim mladenke enake starosti že leta pojejo stare tekste. Rock zvezda ima glasbo sicer za s.p. ali hobi, ampak ji glasba omogoča nadstandard in počasi že tudi ugled.

Tonska. Testosteronsko preizkušanje efektov in merjenje, kdo ima večjega (v smislu decibelov).

Tonski tehnik. Največji dasa. Z njim se pogovarjajo vsi glasbeniki, dobi največji kos pice, najhladnejši pir, in če bi radi dobili tehtno mnenje o koncertu, je to tip, ki baje pove, kako je bilo – sodeč po opremi, decibelih in ceni mešalke.

Tradicionalni koncert – obletnica. Klasični koncert, ki mora nujno imeti vsaj nekaj gostov. Štejejo obletnice vsega mogočega, ni treba, da so okrogle, in zbere se lahko tudi vsaj en član skupine. Nujno morajo sodelovati posebni gostje. In nekje na plakatu je zaželen pripis RTV Slovenija.

Turneja. Minimalne zahteve: vse, kar je več od dveh koncertov v razmiku vsaj dveh mesecev in dvajsetih kilometrov.

Vaje. Muzikalno druženje ob sikspeku piva z bencinske.

Varnostnik. Tip, ki sicer ve več od organizatorja in bi lahko lokal/klub/plac v sekundi bolje porihtal, ampak praviloma o samem dogodku ne ve kaj prida, saj ga to ne zanima, čeprav je on (ne da bi bil za to sam kriv) običajno razlog, da je gaža manjša. Najbrž najbolje in konstantno plačani ljudje na glasbeni sceni.

Začetek koncerta. Nekoč bolj znan pod besedno zvezo »vrata se odprejo ob«, danes pa tisti termin, ki mu morate dodati vsaj dve uri, da dobite dejanski začetek koncerta.