05.10.2018

SToP v svoje dvajseto leto

Slovenski tolkalni projekt že od leta 1999 uspešno izvaja in razvija poslanstvo, ki si ga je zadal ob nastanku.

SIGIC

SToP v svoje dvajseto leto
Foto: Arhiv SToP

Želja po kakovostnem komornem muziciranju in raziskovanju novega, je leta 1999 združila akademsko izobražene tolkalce, ki prihajajo iz različnih delov Slovenije. Člani zasedbe so Barbara Kresnik, Marina Golja, Matevž Bajde, Damir Korošec, Franci Krevh, Tomaž Lojen, Davor Plamberger in Dejan Tamše.

Franci Krevh: »Za jubilejno, 20. sezono, so pripravili smel načrt zanimivih in kvalitetnih koncertov. Od retrospektivnega projekta Uvod v 20 let, kaj bi orkester brez tolkal?, mladinske opere Všeč si mi, interdisciplinarnega projekta Zven kamna, do poletnih festivalskih koncertov na prostem. Vabimo vas, da se udeležite katerega od koncertov, začenši z nedeljskim koncertom, 7. oktobra ob 18.00 v Slovenski filharmoniji v Ljubljani.«

Svoje glasbeno in družbeno poslanstvo skupina SToP dopolnjuje z izvajanjem pedagoških koncertov za mlade, organiziranjem seminarjev in festivala BumFest, z aktivnim spodbujanjem slovenskih skladateljev k pisanju tolkalne glasbe ter z gostovanji na tujem.

V zadnjem času se skupina povezuje tudi z drugimi umetniškimi zvrstmi: petjem, plesom, videom itd. Tako odkriva načine sodelovanja z ustvarjalci na drugih področjih umetnosti in povezovanja umetniških polj ter se (zavestno) odmika od izvedbe samo klasičnega tolkalnega programa.

Skupina je za svoje delo leta 2013 prejela Župančičevo nagrado, leta 2014 pa nagrado Prešernovega sklada.