27.02.2018

Tekmovanje mladih glasbenikov Republike Slovenije

Zveza slovenskih glasbenih šol in Komisija za glasbena tekmovanja TEMSIG v letu 2018 organizirata že 47. tekmovanje mladih glasbenikov Republike Slovenije.

Press info

Tekmovanje mladih glasbenikov Republike Slovenije

Šolstvo na splošno je nujen segment razvoja družbe in vrednot. Razvoj glasbenega šolstva je še toliko kompleksnejši, saj je eden pomembnih nosilcev razvoja kulturne identitete naroda. Zato je negovanje in učenje glasbe in plesa na vseh ravneh vzgoje in izobraževanja za družbo nenadomestljivo. Javno glasbeno šolstvo ima na Slovenskem 200-letno tradicijo, v letu 2016 je ob praznovanju 200-letnice predsednik republike ZSGŠ oblikoval s Srebrnim redom za zasluge.

Celotno tekmovanje mladih slovenskih glasbenikov že vsa desetletja temelji na prostovoljnem in angažiranem delu organizatorjev ter medgeneracijskim dialogom z veliko skrbjo za odkrivanje in spodbujanje mladih glasbenih talentov ter izmenjave pedagoških izkušenj pri delu z učenci. Gre za izjemen nacionalni projekt, ki vsako leto k sodelovanju privabi okoli 700 glasbenikov iz vse države, tekmovalci pa so razdeljeni v starostne kategorije od osnovne glasbene šole do študentov akademij.  Na tekmovanjih mednarodno sestavljene žirije in drugi prisotni strokovnjaki znajo poiskati najbolj perspektivne mlade umetnike, ki jih usmerjajo v nadaljnjem razvoju. Vrsta koncertnih izkušenj pred, na in po tekmovanju omogoča mladim umetnikom hitrejši in celostni umetniški in osebnostni razvoj.

Tekmovanje mladih slovenskih glasbenikov vsako leto poteka na regijski in državni ravni. V letošnjem letu tekmovanje poteka v disciplinah violina, viola, violončelo, kontrabas, harfa, kitara, citre, orgle in komorne skupine s pihali, letos bo med 5. in 17. marcem 2018 organizirano na glasbenih šolah na Gorenjskem, in sicer:

  • Glasbena šola Jesenice, tekmovanje v disciplinah citre, komorne skupine s pihali;
  • Glasbena šola Kranj, tekmovanje v disciplinah  violina 1. kategorija,viola, violončelo;
  • Glasbena šola Radovljica,  tekmovanje v disciplini kontrabas in harfa;
  • Glasbena šola Škofja Loka,  tekmovanje v disciplini kitara;
  • Glasbena šola Tržič, tekmovanje v disciplini violina 2. in 3. Kategorija;
  • Glasbena šola Vrhnika tekmovanje v disciplini solfeggio ;
  • Glasbena šola v Zavodu Sv. Stanislava v Ljubljani v disciplini orgle.

Zaključni koncert izbranih prvonagrajencev bo 21. 3. 2018 v koncertni dvorani v Zavodu Sv. Stanislava v Ljubljani.