15.10.2018

Teksti Marka Vuksanovića Skozi leta

Izšla je knjiga z izborom besedil prvega grla priljubljene pop-rock skupine Avtomobili.

Viktor Škedelj Renčelj

Skozi leta
Foto: Nika Hölcl Praper

Skupina Avtomobili je ena najtrdoiživejših domačih pop-rock skupin. Z muziciranjem so začeli v zgodnjih 80-ih letih prejšnjega stoletja. Leta 1983 so nastopili na znamenitem Novem Rocku v Ljubljani, leto kasneje pa celo zmagali na mladinskem festivalu v Subotici, kar je bila izvrstna iztočnica za naskok na rock odre po celotni bivši skupni državi. Zato tudi ne preseneča, da so bili prvi trije albumu (Mjesec je opet pun, Dugo toplo ljeto in Krenimo) odpeti v sarajevski varianti t.i. srbohrvaščine; tudi zato, ker sta besedilopisec, pevec in nekoč tudi baskitarist Marko ter njegov brat Mirko Vuksanović (klaviaturist in avtor glasbe) kot mladeniča skoraj desetletje preživela v Sarajevu. Po razpadu Jugoslavije se je bend osredotočil predvsem na slovenski miljé in izdal obilico albumov: Mraz (1992), Skozi leta (1994), Navaden dan (1997), Enakonočje (2000), Mesta železniških postaj (2006), Pozna pomlad (2012) in Daleč (2016). V več kot 35-letnem delovanju je skupina ostala stalnica radijskih valov, kar je že dosežek sam na sebi, in to gotovo tudi delno po zaslugi intimističnih besedil Marka Vuksanovića.

Marko sam sebe ne označuje za poeta, temveč za besedilopisca, kar naj bi bil po njegovem mnenju poseben literarni žanr; vzporednice vidi npr. v dramatiki, ki se jo tudi lahko zgolj bere, a vendarle je namenjena izvajanju na odru, kjer šele polno zaživi. Podobno je po njegovem mnenju z dobrimi besedili pesmi, ki jih sicer papir prenese, a vendarle so namenjene prepevanju in izvajanju z bendom. V aktualni knjigi Skozo leta, ki jo je izdala založba KL invest, je, na pobudo založnika, kljub vsemu izbral po nekaj tekstov iz vsake od omenjenih plošč, ki so predstavljene v kronološkem redu in ki imajo vsekakor dovolj poetične moči, da vendarle zaživijo samostojno življenje tudi kot pisana beseda. In zanimivo, po mnenju mnogih, gre pač kratkomalo za poezijo ... 

Vseakor knjiga omogoča nekoliko bolj poglobljeni vpogled v intimni svet enega izmed najbolj hvaljenih domačih tekstopiscev.