25.05.2011

Terezijanske Same babe

Terezijanske, drugi album zasedbe Same babe, prinaša pester nabor zvrsti, od ljudskih prek predelav drugih avtorjev do avtorskih. Premierna predstavitev albuma bo v petek, 27. 5., ob 20.30, v Klubu CD, v sklopu programa »Café Teatra pod oblaki«.

Mario Batelić

Same babe (foto: Katarina Juvančič)
Foto: Katarina Juvančič

Po leta 2007 objavljenem prvencu Za ljubi kruhek in njene črne črne lase se zasedba Same babe oglaša z novim diskografskim izdelkom, drugim albumom, ki se imenuje Terezijanske in bo izšel v petek, 27. 5., v sozaložbi Založbe kaset in plošč RTVS ter založbe Sanje. Za razliko od prvenca, na katerem so uglasbili poezijo Janeza Menarta, prinašajo Terezijanske pesmi z mnogih vetrov, saj na albumu najdemo ljudske pesmi, predelave komadov drugih avtorjev (Ježek, brata Avsenika, češki kantavtor Jaromír Nohavica idr.) in avtorske pesmi.

Zasedba Same babe deluje od leta 2003, ko se je kvartet zbral zaradi omenjenega projekta uglasbitve Menartove poezije. Ta je sprva zaživel na literarno-glasbenih večerih v nekdanji ljubljanski gostilni Pri Pavli, ki jih je prirejala Družba dobrodušnih src in zverinskih krikov, v kateri so delovali nekateri poznejši člani Samih bab. Iz projekta, ki je bil zamišljen kot enkratna predstavitev, se je razvila stalna zasedba in tudi samo njeno ime, ki pa je zavajajoče, saj so v bandu sami moški. Ko so pripravili spored z Menartovimi pesmimi, so namreč ugotovili, da skoraj vse pesmi govorijo o ženskah, zato so svoj odrski nastop poimenovali »Janez Menart in Same babe«.

»Inštruvokalna skupina«, kot imenujejo sami sebe, v svoj izraz vnaša prvine zvrsti, kot so šanson, jazz, blues, punk in trdi rock. Poseben poudarek je na besedilih, ki so obarvana bodisi hudomušno in satirično bodisi romantično, nastop pa popestrijo s prvinami kabareta in performansa. V letu, ko je izšel prvenec, se pravi 2007., so zasedbo povabili na mednarodni festival šansona La Vie En Rose, leta 2009 pa je za avtorski šanson Dobri možje prejela prvo nagrado na Festivalu slovenskega šansona. Same babe so nastopili na številnih domačih festivalih, kot so Lent, Zmaj ma' mlade, Sajeta, Okarina Bled, Etnofolk Črnomelj, Etno Rock Domžale, Sanje, Grajski vitraž, Dnevi knjige itd.

Na predstavitvi novega albuma 27. 5., ob 20.30, v Klubu CD se bo Samim babam pridružil producent in nekdanji buldožer Borut Činč na orglah Hammond.

»Ploščo smo posneli spomladi in jeseni v Studiu Činč. Snemalec in producent plošče je bil Borut Činč. Izkušnja je bila izjemno prijetna, saj se je g. Činč za našo glasbo zelo zavzel in ji tudi vtisnil svoj pečat. Zato je celotno snemanje potekalo v zelo prijetnem vzdušju, kar se zazna tudi na plošči,« pravijo o novem diskografskem izdelku, ki bo doživel koncertno premiero v okviru programa »Café Teatra pod oblaki«. Na koncertu bo ob Marku Jelovšku (kontrabas, činelce, vokal), Marku Voljču (trobenta, ukulele, ritmika, vokal), Mihi Nemaniču (orglice, ritmika, vokal), Vikiju Babi (kitara, harmonika, dretje in kričanje) ter Urošu Buhu kot pridruženemu članu (tolkala, vokal) nastopil tudi producent in nekdanji buldožer Borut Činč na orglah Hammond.