01.07.2016

The Hägersten Chamber Choir, Cerkev sv. Bassa, Koper, 1. julij 2016

Prihajajo poletni koncerti mednarodnega cikla vokalne in instrumentalne glasbe Simfonic voices, tokrat primorci vabijo na večer zborovske glasbe.

Press info

The Hägersten Chamber Choir

Koper, Cerkev sv. Bassa

The Hägersten Chamber Choir

1. julij 2016, ob 20. uri

Vstop prost

The Hägersten Chamber Choir je mešani zbor s približno 35 člani. Ustanovila ga je Kerstin Börjeson leta 1995 v predelu Stockholma Hägersten na Švedskem. Zbor izvaja zelo obsežen repertoar, osredotoča pa se predvsem na izvajanje zgodnje glasbe, sodobne glasbe ter tudi scenske predstave.

Zbor bo na koncertu izvedel »Vespro della beata Vergine«, delo Claudia Monteverdia in pomembne zborovske skladbe J. S. Bacha, ki so steber njihovega repertoarja, Mozartov, Verdijev, Brahmsov in Faurejev Requiem pa so sestavni deli njihovega repertoarja.

Zbor je premierno izvedel nekaj sodobnih skladb. Dolgo sodelovanje s skladateljem Jesper Nordinom je prineslo pomembne posnetke in več nastopov za švedski nacionalni radio. Drugi vir sodobne glasbe, ki jo izvajajo, je sodelovanje z razredom za kompozicijo na Royal College of Music v Stockholmu.

Tradicija zbora s scenskimi predstavami se je začela leta 2002 z delom švedskega skladatelja Torstena Nilssona, Nox Angustiae, ki je nastalo leta 1970. Za igrane scenske različice Bachovega St. John's Passion in St. Matthew's Passion so prejeli veliko priznanj. Zbor redno sodeluje tudi z jazz pianistom in skladateljem Elise Einarsdotter ter basistom Olle Steinholtz, v letu 2011 pa so imeli tudi turnejo s pianistoma Monico in Carl-Axel Dominique.

Septembra 2012 je zbor izvedel koncert sodobne glasbe z jazz glasbeniki Elise, Olle in svetovno znanim švedskim sopranskim saksofonistom Andersom  Paulssonom.

Zbor se bo v Kopru predstavil v sklopu njihove turneje po Sloveniji. V Sloveniji gostujejo na povabilo dirigentke Jerice Gregorc Bukovec, ki je vrsto let študirala in ustvarjala s številnimi švedskimi zbori.