30.05.2016

Tomaž Svete je letošnji prejemnik Kozinove nagrade

Kozinova nagrada je najvišje strokovno priznanje, ki ga Društvo slovenskih skladateljev podeljuje od leta 1994.

Tanja Benedik

Tomaž Svete
Foto: Arhiv DSS

Nagrada se podeljuje enkrat letno za zaokrožen skladateljski opus ali za pomembne skladateljske dosežke, ki so bili javnosti predstavljeni v zadnjih treh letih, izjemoma pa tudi za enkraten skladateljski uspeh. Nagrado lahko prejme vsak skladatelj, ki stalno živi in deluje v slovenskem kulturnem prostoru. Letošnjo nagrado bodo Tomažu Svetetu slavnostno podelili v petek, 3.6.2016 ob 12h v Kogojevi dvorani Društva slovenskih skladateljev, Trg francoske revolucije 6, Ljubljana.

V utemeljitvi lahko med drugim preberemo naslednje: »Zaradi kvalitete njegovega brezkompromisnega ustvarjanja Tomaža Sveteta predlagamo za Kozinovo  nagrado za leto 2016, in sicer za kandidatovo dosedanjo  ustvarjalno dejavnost in dosežke: mednarodno uspešne izvedbe njegove filozofske opere Kriton v Grazu, Requiema v Pragi, Prve simfonije na tekste Ch. Baudelaira v okviru Evropske prestolnice kulture 2012, Druge  simfonije, skladbe Moro lasso za vokalni kvintet ( Izrael 2014), skladb Infelix ego za flavto in klavirski trio (Darmstadt 2002) in  Hefaistos za violino in klavir (Tajvan 2003) ter še posebej za razgibano ustvarjalno dejavnost zadnjih dveh let, ko so bile izvedene njegove orkestrske skladbe kot L`amor sul mar (jubilejni koncert Slovenskih glasbenih dnevov – Slovenija  2015), Koncert za dve violini in godalni orkester (abonmajski koncert simfonikov v Cankarjevem domu 2016), komorni skladbi L`apres midi d`un grillon ( Salzburg 2015) in Nuances za rog in pozavno (Svetovni glasbeni dnevi – Slovenija 2015, Ljubljana).
Veliko pozornosti  v slovenskem kulturnem življenju pa so vzbudile izvedbe njegove devete opere, buffe, Junak našega časa ( Stara elektrarna, Ljubljana in SNG Maribor 2015; Opera SNG Ljubljana in APT Novo Mesto 2016). Trenutno nastaja njegova deseta opera, Ada, na libreto Iva Svetine.
Upravni odbor DSS je na svoji redni seji (17. marca 2016) potrdil predlog Komisije za nagrade in priznanja (z dne 10. marca 2016), da Kozinovo nagrado v letu 2016 za zaokroženi glasbeno-scenski opus prejme skladatelj Tomaž Svete.«

O nagradi je skladatelj povedal nekaj besed tudi za SIGIC: »V današnjih razmerah, ko se zdi, da je kulturna identiteta še pomembnejša od narodne, če je le-te sploh smiselno ločevati, pomeni podelitev Kozinove nagrade, najvišjega strokovnega priznanja Društva slovenskih skladateljev, zame kot ustvarjalca veliko čast in hkrati potrditev biti priznan kot del slovenskega kulturnega in glasbenega idioma, ki dela vsakega od nas prepoznavnega in značilnega, mogoče še toliko bolj kolikor vsi sledimo individualnim ustvarjalnim težnjam in kozmopolitsko usmerjeni, vedno  iščoči naravi.«