17.08.2016

Umrl je Ljuben Dimkaroski

V 64. letu starosti se je v rodnem Prilepu poslovil makedonsko-slovenski glasbenik Ljuben Dimkaroski. 30 let je bil prvi trobentač orkestra SNG Opera in balet Ljubljana, širši javnosti pa je bil poznan tudi kot izvajalec na kopijo paleolitske piščali, najdene v Divjih Babah.

Peter Baroš

Ljuben Dimkaroski
Foto: allevents.in

Ljuben Dimkaroski se je rodil leta 1952 v makedonskem Prilepu, kjer je bil deležen prvih korakov v svet glasbe. Šolanje za trobentača je nadaljeval v Skopju, zaključil pa ga je pod mentorstvom Antona Grčarja na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Trideset let je bil zaposlen kot prva trobenta orkestra SNG Opera in balet Ljubljana, v tem času pa v opernem studiu v Ljubljani zaključil tudi študij solo petja.

Kot solist je v različnih komornih in orkestrskih sestavih nastopil na številnih koncertih in studijskih snemanjih doma in na tujem. Poleg klasične in operne glasbe je njegov izvajalski opus segal vse do sodobne eksperimentalne glasbe, ki se ji je posvečal v sodelovanju s skladateljem Borom Turelom in organistko Angelo Tomanič.

Posebno poglavje v Ljubenovem ustvarjalnem življenju predstavlja ljudska glasba. Ustanovil je skupino Strune, s katero je raziskoval in predstavljal dediščino ljudske glasbe iz rodne Makedonije. Za skupino je spisal preko 200 aranžmajev, z njo posnel več studijskih albumov in nastopal po Sloveniji in Makedoniji. Zapisan tudi pedagoškemu delu je ob poučevanju trobente deloval tudi kot zborovodja več vokalnih in zborovskih sestavov. Leta 2004 je ustanovil vokalno skupino Pella. Kvartet je posnel zgoščenko Pella poje (2005) ter dve zvočni knjigi Pella in Makedonija (2006) v slovenskem in makedonskem jeziku. Kot zbiralec in preučevalec starih makedonskih pesmi je leta 1993 izdal pesmarico z naslovom Makedonski biseri.

Širši javnosti se je Ljuben Dimkaroski predstavil kot izvajalec na paleolitsko piščal, najdeno na arheološkem najdišču Divje Babe. Ocena starosti piščali sega med 40.000 in 60.000 leti, s čimer je ta piščal domnevno najstarejše glasbilo na svetu. Hrani jo Narodni muzej Slovenije v Ljubljani. Dimkaroski je sam izdelal preko 300 replik piščali, inštrumentu pa se skrbno posvečal tudi z vidika izvajalske prakse. Izvajal je širok razpon glasbenega repertoarja, vse od stare glasbe pa do glasbenih del sodobnih skladateljev. Del tega repertoarja je predstavil na več nosilcih zvoka, uporabnost glasbila pa predstavljal tudi v različnih strokovnih krogih. Kot izvajalec na piščal je sodeloval tudi s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija. Leta 2015 je RTV Slovenija posnela igrano-dokumentarni film z naslovom Tidldibab – Najstarejša piščal nekoč in danes. Film bodo v čast Ljubena Dimkaroskega 24. avgusta ob 21. uri predvajali v Mestnem muzeju v Ljubljani.

Portret Ljubena Dimkaroskega je bil ovekovečen v oddaji Profil, ki jo je posnela RTV Slovenija.