07.11.2017

V Novem mestu v pričakovanju premiere nove slovenske opere Deseti brat

Po izjemno plodnem začetku operne jeseni v Ljubljani in Mariboru, zdaj nestrpno pričakujemo tudi premiero opere Deseti brat skladatelja Aleša Makovca v Novem mestu.

Tanja Benedik

V Novem mestu v pričakovanju premiere nove slovenske opere Deseti brat
Foto: Tanja Benedik

Že tretje leto zapored v Novem mestu pripravljajo operno produkcijo v koprodukciji Zavoda Friderik I. Baraga in Zavoda Novo mesto. Predstava Deseti brat bo izvedena na odru Kulturnega centra Janeza Trdine. Ustvarjalci, ki jih lahko poimenujemo kar gibanje za kulturno-umetnostni razvoj Novega mesta, zavzemajo stališče, da mesto šele z glasbenim gledališčem ali opero dobi pomen večjega kulturnega središča. Produkcija, katere kakovost narašča, prinaša na oder večjo inštrumentalno zasedbo, zahtevnejšo scenografijo, bogato kostumografijo, vsaj dvojne zasedbe vlog in plesalce. Tako se je že pokazala potreba po temeljitem in celostnem izobraževanju sodelujočih amaterjev. Novo mesto s tovrstnim delovanjem vabi predvsem svoje dolenjsko zaledje (Krško, Brežice, Metlika…) s sloganom: »Pridite v Novo mesto v opero«.

Producent Bojan Bencik je povedal, da projekt ocenjujejo na 50.000 €. Zato k sodelovanju vabijo sponzorje, prav danes pa so uspešno zaključili zbiranje dela sredstev preko Adrifunda. Premiera opere bo 22. novembra, zagotovljenih je 10 predstav, od tega 5 šolskih, izvaja se intenzivno oglaševanje v Novem mestu in drugod. Izdali bodo tudi gledališko knjižico. Vse to dokazuje, da so se projekta lotili zelo profesionalno in z željo, da dokažejo, da niso samo neko »provincialno gledališče«.

Skladatelj in producent Aleš Makovac je opero poimenoval Romantična opera po istoimenskem romanu Josipa Jurčiča. Napisana je v pretežno tonalnem jeziku, ne prinaša revolucionarnih novosti in je zato blizu širšemu poslušalstvu. Na odru upodablja navadne ljudi, v njej je obilo radosti in veselja, zato vsebuje plesne vložke folklornih parov. To je obenem tudi poklon someščanoma Pinu in Pii Mlakar, ki sta leta 1951 plesala pri Poličevi predstavi Deseti brat v Ljubljani.

Po besedah Irene Yebuah Tiran je nastopanje pred domačo publiko velik privilegij. Meni, da je k sodelovanju pritegnila pevsko ekipo, ki se med seboj dobro razume in si zaupa, zato bo tudi predstava lep prikaz požrtvovalnosti posameznikov, ki so zbrani z različnih koncev Slovenije. V glavnih vlogah bodo poleg nje nastopili Katja Konvalinka, Rok Bavčar / Jaka Mihelač, Matjaž Stopinšek / Igor Golob, Klemen Torkar / Žiga Kasagič, Anton Habjan / Lucas Somoza Osterc in drugi. Na odru bo v predstavi preko 40 izvajalcev, saj bodo tu še Mešani pevski zbor Vokalne akademije Jurij Slatkonja, plesalci in ansambel.

Režiserka Eva Hribernik je ustvarila svet, v katerem vladajo predstavniki višjega sloja, na drugi strani je nižji sloj ljudi, ki verjamejo v svobodo in ljubezen. Zid, ki prostorsko ločuje oba svetova, pa je most, ki lahko združuje.

Koreografinja Branka Moškon iz folklornega društva Kres se je projektu pridružila s plesalci in kostumi, saj njihovo društvo pogosto mreži svoj program z drugimi dejavnostmi.

V Novem mestu v pričakovanju premiere nove slovenske opere Deseti brat