16.05.2017

V Novem mestu z vizijo v bodočnost predstavili novo produkcijo Zavoda Friderik I. Baraga in Vokalne akademije Jurij Slatkonja

Tokrat s pomočjo mestne občine Novo mesto in Zavoda Novo mesto organizatorji pripravljajo opero Deseti brat, skladatelja, producenta in dirigenta Aleša Makovca. Premiera bo 22. novembra.

Tanja Benedik

V Novem mestu z vizijo v bodočnost predstavili novo produkcijo Zavoda Friderik I. Baraga in Vokalne akademije Jurij Slatkonja

Na novinarski konferenci so spregovorili (na fotografiji z leve) umetniška vodja solistov Irena Yebuah Tiran, predsednik KD Vokalna akademija Rok Miklič, izvršni producent Bojan Bencik,  avtor opere Aleš Makovec, Vesna Dular iz Zavoda Novo mesto, in predstavnica občine Vida Čadonič Špelič.

Novo delo je romantična opera v treh dejanjih, ki temelji na romanu Deseti brat, Josipa Jurčiča. Libreto je nastal na osnovi libreta, ki ga je leta 1951 za Poličevo opero Deseti brat napisal režiser, lektor in pisatelj Mirko Mahnič, le da je posodobljeno za današnji čas. Opera ima spevne arije, spremljal jo bo godalni »šramel kvartet« in klavir. Novost je večja inštrumentalna zasedba, ki se spogleduje z opernim orkestrom. Zbor in plesalci bodo odigrali ključno vlogo pri množičnih prizorih. Poleg razvejane tonalne kompozicije bo moč tematsko prepoznati nekaj slovenskih ljudskih napevov, seveda stilizirano obdelanih na umetniški ravni. Prisotna je ideja slovenstva, malega človeka, ki je aktualna tudi danes in bo postavljena v naš čas.

Projekt je po organizacijski in finančni plati veliko bolj zahteven kot lansko leto izvedena opera Pod svobodnim soncem. Narejena je že celostna podoba projekta za promocijo, pripravljena sta predstavitvena knjižica in plakat. Določeni so termini predstav in velik uspeh je, da so 5 predstav že zakupile posavske šole. Ena pa je vključena v novomeški abonma.

K sodelovanju še vedno vabijo tudi sponzorje, saj je vrednost projekta ocenjena na 50.000 evrov. Pridobili so že 35.000 evrov in ob tem dejstvu zveni izjava predstavnice občine, da le-ta z veseljem pristopa k projektu s 4.000 evri, precej absurdna.

Ena od nalog Zavoda Novo mesto, katerega del je med drugim sedaj tudi kulturna dejavnost, ki jo je izvajal KC Janeza Trdine, je razvoj, spodbujanje in omogočanje tako lastne produkcije kot produkcije vseh kakovostnih ustvarjalcev v Mestni občini Novo mesto, kamor nedvomno sodi tudi Zavod Friderik I. Baraga s svojo operno produkcijo.  Opera Deseti brat je tako že tretje partnersko sodelovanje zavoda in Zavoda Friderik I. Baraga. Njihov prispevek sta pomoč tehnikov pri scenski, tonski in lučni podpori opere ter Trdinova dvorana, ki je trenutno najprimernejši prostor v Novem mestu, kjer se opera v nastajanju lahko postavi in izvede. Oder za večje umetniške stvaritve žal primeren, bo pa morda ravno razvoj opere prispeval k osmišljanju tako potrebnega tovrstnega prireditvenega prostora, ki ga Novo mesto potrebuje čim prej. Vidi se, da tovrstna aktivnost prerašča meje zavoda in kliče po bolj institucionalni zasnovi Dolenjskega glasbenega gledališča.

K produkciji je pristopila večina pevcev solistov iz lanske predstave. Letos bo zasedba dvojna, zato je povabljenih pevcev še več. Od lanskih gostov bomo tako letos v glavni vlogi videli baritonista Roka Bavčarja, v glavni ženski vlogi pa bo nastopila Irena Yebuah Tiran. Prav tako bodo nastopili tudi Katja Konvalinka, Janko Volčanšek, Siniša Hapač, Matjaž Stopinšek, Klemen Torkar, Domingo Stasi, Andrej Debevec, Anton Habjan, Diego Barrios Ross, Lucas Somoza Osterc, Valerija Šoster in mladi baritonist Jaka Mihelač.

Poleg naštetih pevcev pa bo ena vloga pripadla desetletnemu dečku, ki bo upodobil Balčka, grofovega sina. Ob tej priložnosti vabijo starše, ki imajo doma glasovno nadarjene devet- ali desetletnike in bi jih zanimal nastop v operni predstavi, da pridejo na avdicijo. Termin bodo objavili na spletni strani Zavoda Friderik Baraga

Tudi Vokalna akademija Jurij Slatkonja, ki v svojem krogu že tretje leto združuje glasbenike, zborovodje in skladatelje, bo za opero okrepila ekipo zboristov. Zato že zdaj pozivajo rutinirane zborovske pevce, da se jim pridružijo in jih kontaktirajo še pred poletjem.