23.05.2016

V Novi Gorici se je končal vseslovenski Teden ljubiteljske kulture

Od petka do nedelje je v Novi Gorici potekal Festival mladinske kulture Vizije, ki je tudi sklenil letošnji vseslovenski Teden ljubiteljske kulture.

Tanja Benedik

Band Infected
Foto: Matej Maček

V Novi Gorici se je pretekli vikend zbralo približno 150 mladih igralcev, lutkarjev, fotografov in glasbenikov, ki so se v treh dneh predstavili s fotografsko razstavo Preživetje, šestimi gledališkimi igrami, tremi lutkovnimi predstavami in koncertom šestih mladih rock zasedb. Najboljše mlade ustvarjalce izberejo področni selektorji. 

Mlade je ocenjevala žirija, ki so jo radijski voditelj na Valu 202 Andrej Karoli (predsednik žirije), igralka, šansonjerka in voditeljica Lara Jankovič ter dramaturg in igralec Anže Virant. Vizionarja za gledališko predstavo je prejel Inštitut za boljše čase iz Maribora za avtorski projekt Generacije, vizionarja za najboljšo lutkovno predstavo je prejela Gledališka šola Prve gimnazije Maribor za avtorski projekt Noč v jedilnici, najboljša mlada rock skupina je postal Band Infected iz Ptuja, fotovizionarja za najboljšo serijo fotografij pa je prejela Manca Borštnar iz Moravč. S tem se je predstava Generacije uvrstila v spremljevalni program 55. Linhartovega srečanja, festivala gledaliških skupin Slovenije, ki bo potekal konec septembra v Postojni. Najboljša rock skupina Band Infected pa bo posnela videospot, kar je nagrada Javnega sklada za ljubiteljsko kulturo. 

Žirija je podelila še naslednje vizionarje: vizionarja za lutkovnost je prejela Gledališka šola gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer, lutkovni studio Lizači parketa za avtorski projekt Upor, vizionarja za naracijo je prejel Teater pozitiv – KUD Pozitiv – dijaški dom Ivana Cankarja Ljubljana za avtorski projekt Matica, vizionarja za ansambelsko igro je prejelo Gledališče Gnosis, KUD Ivan Cankar, II. gimnazija Maribor za Živalsko farmo Sarah Marn (po Georgeu Orwellu), vizionarja za inovativen pristop pa Gimnazija Poljane in SŠOF Ljubljana / umetniška gimnazija-likovna smer za predstavo 0 po motivih ruske avantgarde. Rock vizionarja za celostni avtorski izraz je prejela zasedba Sandra Erpe iz Straže, rock vizionarja za besedilno sporočilnost je prejela zasedba Diareja eksploziv iz Ljubljane, rock vizionarja za najboljšo skladbo pa zasedba Polna luna iz Zgornjih Gameljn za skladbo Vse se premika.

Andrej Karoli: »Glede na splošno dogmo, da je mladina neartikulirana, je 48 ur festivalskih prikazov podalo nasprotno sliko. Mladi so na laž postavili ta urbani mit. Skozi teater, fotografijo in glasbo so zanikali, da ni komunikacije. Predvsem skozi teater je bilo izkazano, da hrepenijo še po več. Da pri tem očitku nekominukacije ni nujno levji delež krivde na njihovi strani. Kajti problem ni tisti, ki kriči, problem je tisti, ki ne sliši. Čez vse tri spektre ustvarjalnega izraza je zaznati, da mladi vejo, o čem govorijo, da znajo to artikulirati in želijo biti aktivni, del zdaj-a, tega trenutka in prihodnosti. Povedano pesniško: oziranje nazaj ni njihov naravni gib. Moja posebna izkušnja na festivalu pa je takšna: če parafraziram rek, da dokler ne greš na Triglav, nisi ta pravi Slovenec, lahko v primeru festivala Vizije rečem, da dokler v dveh dneh ne vidiš 9 gledaliških in lutkovnih predstav, fotografske razstave 13 mladih fotografov in 6 koncertov, zamujaš življenje. Ker je ta intenzivnost velik plus za kogar koli. In najboljši moment festivala je, da se nihče od mladih ustvarjalcev ne omejuje. To je bilo zelo videti v teatru in slišati v glasbi. Kar pa se tiče fotografije, te samo prikazujejo realnost, ki ni nujno najbolj privlačna, je pa odličen material za ustvarjalni izraz.«