31.10.2018

Vse najboljše, Jakob Jež

Začenjajo se dogodki v počastitev 90-letnice Jakoba Ježa, enega najvidnejših slovenskih sodobnih skladateljev, ki praznuje 23. novembra. Posebno velik opus je Jež posvetil mladim glasbenikom.

Tanja Benedik

Jakob Jež
Foto: © Osebni arhiv Jakoba Ježa

Začenjajo se dogodki v počastitev 90-letnice Jakoba Ježa, enega najvidnejših slovenskih sodobnih skladateljev, ki praznuje 23. novembra. Posebno velik opus je Jež posvetil mladim glasbenikom.

Skoraj ni človeka, ki v šoli, pevskem zboru ali glasbeni šoli v zadnjih 50 letih ne bi slišal, prepeval ali igral kake Ježeve skladbe. Pečat je skladatelj pustil tudi na svojih učencih in študentih, kar se vidi v programih revij pevskih zborov, kjer je še vedno močno prisoten in izvajan. Prav častitljivi obletnici sta letos že bila posvečena revija otroških in mladinskih zborov v Zagorju ter tabor slovenskih pevskih zborov v Šentvidu. Praznovanja se nadaljujejo z intenzivnim pevskim vikendom v Celju, ki se bo 8. novembra ob 19.00 zaključil s slavnostnim koncertom v Narodnem domu.

Mlade pevke in pevci iz Celja in regije bodo v čast skladatelju priredili koncert njegovih skladb, ki jih je napisal za otroške, mladinske, dekliške, fantovske in mešane mladinske zbore. Posebna točka bo krstna izvedla skladbe Zlatolase deklice v izvedbi projektnega mladinskega pevskega zbora, v katerem prepeva 80 osnovnošolcev s 25 osnovnih šol savinjske regije. Pobuda za zbor, ki ga vodi zborovodkinja Katja Gruber, je nastala na Gimnaziji Celje – Center (GCC), koordinatorici regijske mreže šol, ki nosi naziv »kulturna šola«, edina srednja med več sto osnovnimi šolami.

Na koncertu v čast Ježevemu visokemu jubileju bodo ob projektnem zboru kulturnih šol nastopili tudi Otroški pevski zbor OŠ Nazarje, mešana mladinska pevska zbora I. gimnazije v Celju in Šolskega centra Celje, Dekliški pevski zbor, Nonet in FaVoZa Gimnazije Celje – Center z zborovodji Barbaro Arlič Kerstein, Andrejo Ocvirk, Tomažem Marčičem, Davidom Preložnikom, Gregorjem Delejo in Katjo Gruber.

18. in 19. novembra bosta v Rdeči dvorani mestne hiše v Ljubljani dva koncerta. Prvi bo v nedeljo ob 18.00, na njem pa bodo izvedli presek Ježevega opusa skladb za manjše inštrumentalne zasedbe. Skladateljska vodilna nit v prenikanju v vse prostore glasbene materije je v teh delih izrazita in podvržena osnovni Ježevi poetiki, za katero so značilni bogato črpanje iz narave, pozitivna naravnanost do življenja in vedno prisotno polje svetlobe, ki se izliva iz človeških občutij davnine. Koncert bodo sooblikovali uveljavljeni mlajši glasbeniki, ki so se v predanosti znanju in kvaliteti strokovno izpopolnjevali v skladu s svetovnimi trendi izvajalskih praks: Valentina Štrucelj na klarinetu, tolkalni duo Jana Čibeja in Luka Poljanca, Nina Prešiček na klavirju, Brane Brezavšček na violini, Maruša Brezavšček na kljunasti flavti, Anja Clift na flavti ter Barbara Jernejčič Fürst kot mezzosopran.

Na drugem koncertu, ki bo v ponedeljek, 19. novembra, ob 19.30, svoja nova dela Jakobu Ježu posvečajo njegovi sodobniki – prijatelji in družinski člani Aldo Kumar, Uroš Rojko, Igor Štuhec, Brina Jež Brezavšček, Paul Clift, Marjan Šijanec, Bor Turel in Lojze Lebič. Dogodek bo obogatil Antonio Politano, ki velja za najvidnejšega virtuoza sodobne glasbe na kljunastih flavtah. Izvedel bo dve slovenski deli, ob tem pa daroval slavljencu še dve izvedbi italijanskih rojakov, Giorgia Nettija in Maurizia Azzana. Poleg Politana bodo oder zasedli še Maruša Brezavšček (kljunaste flavte), Anja Clift (flavta), Brane Brezavšček (viola), Nina Prešiček (klavir), Valentina Štrucelj (klarinet) in Duo Dendrocopos (Jan Čibej, Luka Poljanec – tolkala).