25.11.2016

Festival YugoRez, Škofja Loka, 25. in 26. november 2016

V Škofji Loki bo 25. in 26. novembra potekal glasbeno - izobraževalni festival YugoRez.

Dušan Mijanović

Festival YugoRez

MKC Pri Rdeči ostrigi, Škofja Loka

Festival YugoRez

Petek, 25. november 2016
Sobota, 26. november 2016

Vstopnice: 4 EUR - rezervacija, 5 EUR - na dan dogodka

*vstopnina za sobotni večerni koncertni dogodek (vse ostale festivalske aktivnosti so brezplačne)

Organizatorji festivala YugoRez si prizadevajo dokončno odpraviti sterotipno prepričanje o glasbenem vrhuncu osemdesetih na področju bivše Jugoslavije, hkrati pa želijo pokazati, da je današnja glasbena kreativnost na tem področju še kako aktualna in rodovitna, saj skupine pravzaprav v ničemer ne zaostajajo za svojimi kolegi iz osemdesetih let prejšnjega stoletja. V bližnji preteklosti je bil YugoRez cikel glasbenih mini-festivalov, ki so se med letama 2010 in 2013 odvijali večkrat letno. Tako so na dogodkih nastopili izvajalci, kot so: Petrol, New Wave Syria, Vlasta Popić, Punčke, ŠKM Banda, Ti, Trus!, Arhibald Arhibaldovich, Joe 4, Kriške, Stuttgart Online, Threesome, Sportbilly krši embargo, Man Zero, Seine, Vortex Magnolia in Barely Modern. V letošnjem letu pa obujeni in prenovljeni YugoRez stopa na novo pot.

Festival se bo pričel v petek, 25. novembra ob 16. uri, ko bo v Rdeči ostrigi potekala delavnice scenografije. Udeleženci delavnice bodo razvijali ideje in pričeli z izdelovanjem scenografskih elementov, ki bodo krasili Rdečo Ostrigo tekom sobotnega večera. Ob 17. uri bodo v MDG Bloku s pravljicami namenjenimi najstnikom povezali in zarisali prostore nekdaj skupne domovine.

V soboto, 26. novembra ob 10. uri bo potekalo nadaljevanje z izdelovanjem scenografskih elementov, ki bodo poskrbeli za prijetno vzdušje tekom večera. Ob 19.30 bo o glasbi na prostoru bivše Jugoslavije (nekoč in danes) spregovoril profesor in glasbeni raziskovalec, dr. Rajko Muršič. Po predavanju bo sledila diskusija. Ob 21. uri bo na sporedu koncertni del festivala, na katerem bodo nastopili glasbeniki iz prostora bivše države: Ivana Picek, Drajnarjuva vampa in Straight Mickey And The Boyz.

Ivana Picek je zagrebška kantavtorica, ki deluje tudi v polju elektronske glasbe. Na nastopih jo na tolkalih spremlja sestrična Antonija Ivančan. Drajnarjuva vampa sta brata Jernej in Tomaž Hostnik, ki sta lani izdala prvenec Je pri nas od nekdaj znano. Vampa se bosta tokrat predstavila na malo drugačen način in postregla z rovtarskimi šansoni v dialogu z narečno poezijo, ki jo piše avtor vseh besedil in glasbe, Tomaž Hostnik. Straight Mickey And The Boyz je beograjski rockovski trio, ki odločno nadaljuje čvrsto tradicijo urbanega beograjskega rokenrola (Partibrejkers, Kazna za uši, Repetitor). Vseeno pa jih odlikuje svojevrsten slog, ki je hkrati spoj nekaterih najboljših trenutkov rocka in rock and rolla ter ima opojen vonj po dobrem duhu Beograda, ki prekipeva od pozitivne energije.

Več o festivalu