21.08.2019

Zaključek slovenske turneje vokalne skupine Plamen

V Sloveniji svojo turnejo zaključuje Vokalna skupina Plamen iz Toronta, ki jo vodi Marija Ahačič Pollak.

Press info

Zaključek slovenske turneje vokalne skupine Plamen

Za širšo promocijo slovenskega glasbenega izročila v Kanadi in drugje je najpomembnejši nastanek dekliške vokalne skupine Plamen, ki jo je leta 1991 ustanovila Marija Ahačič Pollak. Pod njenim vodstvom je Plamen združil srca mladih potomk slovenskega rodu in prvič zagorel v javnosti z nepozabnim nastopom v Torontu na slovenski kulturni prireditvi ob priznanju samostojnosti Republike Slovenije. Od takrat razveseljuje poslušalce po vseh celinah. Vokalna skupina Plamen je prvič zapela, ko je Kanada priznala Slovenijo. Avgusta 2016 je ob svoji in slovenski 25. obletnici gostovala na koncertih v Ljubljani, Brežicah in na Ptuju.

Plamen je po svojem članstvu in repertoarju zares nekaj izjemnega. Članice s ponosom vzdržujejo slovensko kulturo. Potrebni čas za zborovsko delo se je vedno vrival med študij, službe in sedaj tudi v njihovo družinsko življenje. Mnoge niso imele glasbene izobrazbe, zlasti pevske, in so se morale zato še bolj potruditi, da bi obvladale glasbeno gradivo in dosegle visoko raven, ki jo zborovodkinja zahteva od njih.

Izreden dosežek, 28-letno nepretrgano delovanje Vokalne skupine Plamen, dekleta praznujejo s koncertno turnejo po Sloveniji, ki jo bodo sklenile s koncertom v Slovenski filharmoniji, v petek, 23. avgusta, ob 19.30, danes pa jih ob 20.30 lahko slišite v Kristalni dvorani Grand hotela Rogaška.  Na odru se jim bosta pridružila pianistka Tanja Činč in kitarist Timotej Kosovinc.