19.09.2017

Zbogom orožje, pozdravljena pesem

Zbogom orožje, pozdravljena pesem je mednarodna prireditev Festivala TENSO 2017, ki bo potekala med 21. in 24. septembrom na različnih krajih Severne Primorske. Nosilec projekta je Kulturni dom Nova Gorica, umetniška voditeljica pa Veronika Brvar.

Metka Sulič

Novinarska konferenca
Foto: Matej Vidmar / Kulturni dom Nova Gorica

»Ideja Zbogom orožje, pozdravljena pesem prihaja iz zgodovinsko izpričanih temeljev, ki dokazujejo, da so na Soški fronti naši fantje peli,« je zamisel projekta predstavila Veronika Brvar. Festival, ki nastaja znotraj programov  evropskega Mednarodnega združenja profesionalnih pevskih zborov TENSO, v okvirih projekta Poezija in glasba 2013–2018 »obuja tragične dogodke iz 1. svetovne vojne in ponuja glasbeni odgovor na vse zlo, ki se je na Soški fronti dogajalo pred 100 leti. Hkrati pa poudarja pomen poezije in glasbe v tistem času,« je povzela Pavla Jarc, direktorica Kulturnega doma Nova Gorica.

Festival TENSO bo obsegal koncerte treh mednarodno priznanih profesionalnih pevskih zborov (Zbor Slovenske filharmonije, Latvijski radijski zbor ter Zbor Hrvaške radiotelevizije) in Evropskega komornega zbora TENSO, v katerem pojejo mladi profesionalni pevci, ki so se letos izobraževali na kampusu v Grožnjanu. Odprtje festivala bo na Sveti gori, mestu, kjer se je Soška fronta začela. »Tudi v romanu Zbogom orožje Ernesta Hemingwaya Monte Santo igra posebno vlogo. Poleg tega je znano, da je bila Marija Svetogorska imenovana za begunko. Na Sveti gori je posebna umetnina, ki so jo v času vojne spravili na varno, in tako je bila simbolično poslana v begunstvo. Zato se nam je zdelo pomembno, da je Sveta gora začetek vsega dogajanja. Cerkev ima prekrasno akustiko in to je vplivalo na odločitev, da smo Latvijski zbor postavili v to okolje,« je povedala Brvarjeva. Koncerti bodo potekali še v Kulturnem domu Nova Gorica in v Frančiškanskem samostanu Kostanjevica v Novi Gorici.

Posebna zanimivost je zborovska transverzala, ki bo na zadnji dan festivala na osmih prizoriščih na Poti miru povezala pevce petindvajsetih zborov iz Posočja, Goriške in Brd, goste s Črnega Vrha nad Idrijo, slovenske zbore z italijanske strani, kot sta Glasbena matica Trst in Doberdob, ter Glasbeno matico Ljubljana. Začetek bo v Logu pod Mangartom, sledila bo Kostnica v Kobaridu, nato Tolmin, Goriška s Sabotinom in Prevalo, sledilo bo Sveto pri Komnu pa na italijanski strani Doberdob in Gorica. »Primorska je znana po izjemni pevski tradiciji. Njihova je tudi pevska manifestacija Primorska poje, zato zborov ni težko dobiti. Vsakemu smo dali majhno usmeritev, da je transverzala dobila globlji smisel in rdečo nit, ki se dotika prve svetovne vojne. Znano je, da je imel vsak vojak v zadnjem žepu molitvenik in pesmarico. Pesmarice, ki so jih pošiljali na fronto, so bile natisnjene prav zanje. Iz tega smo naredili izbor in pesmi porazdelili med zbore. Poleg tega so zbori vključili tudi pesmi tujih narodov, saj se je na fronti borilo 20 nacionalnosti,« je pojasnila Brvarjeva. Na festivalu bo krstno izvedena skladba Ognjeno morje Uroša Rojka, saj Združenje TENSO spodbuja novo ustvarjalnost. »V tem primeru je spodbujala skladatelje k zbiranju gradiva in dokumente iz prve svetovne vojne. Rojko je za podlago izbral pismo vojaka, ki strmi v goreči Bovec, in to prispodobo uporabil v svoji noviteti,« je še razložila umetniška voditeljica.

  Festival TENSO 2017 bo ponudil tudi razmislek, in sicer z razstavo Vihar sovražen svet pretresa in mednarodnim simpozijem Glasba v prvi svetovni vojni. Te spremljevalne aktivnosti so, kot je dejala Veronika Brvar, »refleksija na obdobje strašnih bojev, podajo posebne razglede in razmišljanja o tem času in hkrati predstavijo, čemu vsemu je služila glasba: za tolažbo, uteho ali celo neke vrste propagando. Festival daje v tem kontekstu tudi možnosti mladim skladateljem na skladateljski delavnici, ki bo potekala v Kulturnem domu Nova Gorica.«

Za Goriško je ta projekt velikega pomena, je poudarila Pavla Jarc: »Kulturni dom Nova Gorica je z velikim zanimanjem pristopil k projektu, saj združuje veliko goriških, zamejskih in nacionalnih kulturnih akterjev. Potrebno je omeniti Goriški muzej, JSKD, Slovensko filharmonijo, Glasbeno matico Ljubljana, NUK, Ustanovo Fundacije Poti miru v Posočju in iz zamejstva oba kulturna domova, Kulturni dom Gorica in Kulturni center Lojze Bratuž. Festival sta finančno omogočila Ministrstvo za kulturo Slovenije in Mestna občina Nova Gorica, Združenje TENSO pa je podprto z evropskim razpisom Culture.« Na festivalu bo v vlogi ambasadorke sodelovala Bernarda Fink, ki je pripravila posebno poslanico za mir in jo bo na uvodnem in sklepnem koncertu tudi prebrala.

Festival TENSO 2017 bo vnovič dokazal, da ima pesem na Primorskem tudi po 100 letih veliko vlogo, morda še večjo, kot jo je imela nekoč, in da lahko umetnost ponudi odgovor na najhujša grozodejstva nad človeštvom.