14.04.2016

Zlati abonma Cankarjevega doma (2015/2016)

V okviru cikla mednarodnih orkestrov Zlati abonma bo ob njegovem zaključku nastopil Simfonični orkester Švedskega radia z dirigentom Danielom Hardingom in violončelistko Veronico Eberle.

Press info

Zlati abonma Cankarjevega doma

Cankarjev dom, Gallusova dvorana

Zlati abonma Cankarjevega doma

2. maj 2016

2. maj ob 20. uri
Simfonični orkester Švedskega radia (Sveriges Radios Symfoniorkester)
Po sledeh tradicije
Dirigent: Daniel Harding
Solistka: Veronica Eberle, violina

Program
Johannes Brahms
Koncert za violino orkester v D-duru, op. 77
*
Simfonija št. 2 v D-duru, op. 73

Na samem začetku zgodovine Simfoničnega orkestra Švedskega radia je vpisan velik nasprotnik snemanj, legendarni glavni dirigent Sergiu Celibidache. Dirigentova živa in obenem mistično navdahnjena koncertna doživetja, ki nikoli niso podlegla rutini, so bila zgled njegovim naslednikom. Orkester kot del Švedskega radia bogati ponudbo nacionalnega programa P2, ob tem pa uspešno gostuje po vsem svetu ter pripravlja posnetke s svetovno znanimi dirigenti in solisti. Od leta 2007 orkester vodi Daniel Harding. Izjemni angleški dirigent je pri sedemnajstih letih postal asistent sira Simona Rattla pri Birminghamskem orkestru, kmalu pa je njegov dar prepoznal Claudio Abbado in ga povabil k Berlinskim filharmonikom. Njegova uspešna pot je bleščeča, med sodelovanji s svetovno znanimi orkestri pa posebej omenimo položaj stalnega gostujočega dirigenta Londonskega simfoničnega orkestra in naziv častnega dirigenta Mahlerjevega komornega orkestra. Harding je tudi pronicljiv oblikovalec programov, kar potrjuje interdisciplinarno zasnovana sezona švedskega orkestra v Berwaldovi dvorani v Stockholmu. Na gostovanjih po tujini želi z izbranim programom opozoriti na vrhunski sijaj orkestra, zato je na programu Brahmsova Druga simfonija. Z mlado violinistko Veroniko Eberle odkriva zvezde prihodnosti. Nemška glasbenica koncertira po vsem svetu, med zadnje velike uspehe uvršča nastop na Mozartovih slavnostnih tednih v Salzburgu.

Harding je pronicljiv oblikovalec programov, kar potrjuje interdisciplinarno zasnovana sezona švedskega orkestra v Berwaldovi dvorani v Stockholmu. Na gostovanjih po tujini želi z izbranim programom opozoriti na vrhunski sijaj orkestra, zato je na programu Brahmsova Druga simfonija.

65, 56, 42, 30 €

* Z zvezdico so označene cene vstopnic s popustom na najnižjo kategorijo sedežev za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence.  Starejši od 65 let in upokojenci lahko ob nakupu v Informacijskem središču CD uveljavljajo 5-odstotni popust tudi na druge kategorije sedežev.

Več o abonmaju ter nakupu vstopnic